Bemanningsföretagen lockar ofta personal med högre löner och större frihet. Foto: TT/Arkiv

Dramatisk ökning av inhyrda läkare och sjuksköterskor

Uppdaterad
Publicerad

Kostnaderna för inhyrd personal inom den skånska sjukvården skenar. Under årets sex första månader betalade Region Skåne 64 miljoner mer till bemanningsföretagen jämfört med motsvarande period förra året.

– Tyvärr har många lämnat Region Skåne och gått över till bemanningsföretag istället, säger Carl-Johan Sonesson (M) som sedan ett år är regionstyrelsens ordförande.

Första halvåret 2018 använde man 75 miljoner kronor för att hyra in läkare, i år 100 miljoner, en ökning med 32 procent, jämfört med motsvarande period förra året.

Sjuksköterskor från bemanningsföretag kostade förra året 65 miljoner och i år 104, en ökning med hela 60 procent.

– Oroväckande, ambitionen måste vara att ha så låg andel som möjligt. Dels är det slöseri med skattebetalarnas pengar och dels ger det sämre vård då det försämrar kontinuiteten och minskar chansen för patienten att komma tillbaka till samma läkare vid kommande besök, säger Region Skånes oppositionsråd Henrik Fritzon (S).

Facket: ”Belastar annan personal”

Bemanningsföretagen lockar ofta personal med högre löner och större frihet för personalen att välja när och var de ska jobba. Vårdförbundets Maria Buhre menar att även om intagen är nödvändiga så belastar det befintlig personal.

– Man får fler kollegor att handleda och det gör inte arbetsmiljön bättre.

Carl-Johan Sonesson (M) säger att inhyrningen varit nödvändig.

– Anledningen att vi ligger högt är att vi fick använda hyrpersonal under sommarmånaderna för att vi skulle kunna ha fler vårdplatser öppna.

Svårt att behålla anställda

Att det är dyrt och dåligt för kontinuiteten är alla överens om, ändå har man inte lyckats vända flykten från arbetsplatserna och en ökad inhyrning. Oppositionen pekar på vikariepooler som byggdes upp under deras tid vid makten.

– Men dessa har nu rustats ner vilket ger den här effekten, säger Henrik Fritzon (S).

Den nuvarande regionledningen betonar andra åtgärder för att behålla personalen och göra det attraktivt att bli fast anställd.

– Vi försöker hitta en modell för att betala lite extra för de som är arbetsplatsen trogen och är extra duktiga. Och att det blir en större individuell lönespridning, säger Carl-Johan Sonesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.