Höga värden av hormonet vasopressin, som styr kroppens vätskebalans, i kroppen ökar risken för hjärt- kärlsjukdomar, typ 2-diabetes, kronisk njursjukdom och för tidig död.
– Vi har lyckats sänka hormonet vasopressin hos vår testgrupp genom att låta dem dricka mycket vatten, säger Irina Tasevska, doktor i medicinsk vetenskap vid Lunds universitet.
I en vattenbehandlingsstudie med 37 personer har hon undersökt om man kan behandla personer i riskzonen och minska risken för sjukdom genom att låta deltagarna dricka mycket vatten.
– För det första har vi visat att för höga värden av vasopressin leder till hjärtinfarkt, njursvikt och typ 2 diabetes hos individer som tidigare varit helt friska, säger Irina Tasevska.
– För det andra har vi visat att det går att sänka värdet av hormonet vasopressin genom att dricka mycket vatten.
Störst effekt hos personer som dricker lite
Störst effekt har det haft hos människorna som misstänks dricka för lite vatten, vilket ökar utsöndringen av hormonet vasopressin. Hos dem har man lyckats sänka koncentrationen av ett hormon som reglerar blodsockret, vilket gör den här forskningen extra intressant för diabetespatienter.
– Genom att mäta vasopressin kan man hitta friska som befinner sig i riskzonen, säger Irina Tasevska.
I hennes vattenstudie har 37 friska personer mellan 20 och 70 år deltagit under en vecka. Nu ska forskargruppen vid Lunds universitet följa upp den här forskningen med den största studien någonsin. Nästa år drar den igång och då ska personerna som ingår, dricka en och en halv liter vatten per dag under ett helt år.
– På det viset kan vi kanske minska risken för de här personerna att drabbas av sjukdomar i framtiden, säger Irina Tasevska.