En kvinna går förbi ett stort galler med gurkor i en mataffär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Klimatförändringarna och en ökande befolkning med en allt större aptit, gör att det kan bli svårt att komma tillbaka till de gamla prisnivåerna på maten”, säger nationalekonomen Christian Jörgensen. Foto: Petra Hultman/SVT

Dyrt i mataffären? Vänta bara – kan bli ännu dyrare

Uppdaterad
Publicerad

Klimatförändringar, världspolitik, energipriser och matvanor. Det är några av de faktorer som bestämmer framtidens matpriser. Och det mesta talar för att de blir högre än idag.

Maten som produceras i ett allt lynnigare klimat ska räcka till allt fler, något som sannolikt kommer att pressa upp matpriserna. Framförallt har klimatförändringarna en stor påverkan.

– Grönsaker och frukt kan sticka iväg väldigt i pris på kort tid om det slår fel i vädret, säger Christian Jörgensen, doktor i Nationalekonomi på Agrofood vid Lunds Universitet.

Han ger som exempel dåligt väder och översvämningar i Spanien som har gett höga grönsakspriser här hemma. Och med klimatförändringarna väntas extremväder bli allt vanligare.

– Vi kan förvänta oss större och mer frekventa svängningar i pris för frukt och grönt.

Köttkonsumtion ger dyrare vegetabilier

Köttkonsumtionen sätter också stort avtryck i matpriserna – även på vegetabilierna.

– Väldigt mycket av den areal vi odlar på, går till foder i köttproduktionen.

Så istället för att odla spannmål och grönsaker, går stora delar av den krympande jordbruksarealen åt till det som ska bli köttbullar och fina styckdetaljer på grillen.

– Köttproduktionen kräver stora arealer som är kopplade till klimatförändringarna, så om vi skulle minska köttkonsumtionen skulle matpriserna gå ner, säger Christian Jörgensen.

Men det går i motsatt riktning. Ju rikare vi blir, desto mer kött äter vi.

– Sedan år 2000 har vi ökat köttkonsumtionen med ungefär 50 procent i världen, säger Christian Jörgensen.

Priset på olja styrs också av politik

Även annan animalieproduktion, som till exempel mjölk och ost, tar mycket naturresurser i anspråk.

– Det gör att det sannolikt kommer att öka ännu mer i pris och färre har råd att köpa så mycket ost som de kanske kunde tidigare, säger Christian Jörgensen.

Priser på olivolja har stuckit iväg på grund av dåliga skördar. Men priset på matolja styrs också av politik och priset på biodrivmedel.

– Har man en politik som främjar biodrivmedel så ökar efterfrågan på vegetabilisk olja vilket höjer priset på mat ganska drastiskt.

Snabbare prisförändringar i framtiden

När det gäller priset på bröd styrs det framförallt av världsmarknadspriset på spannmål.

– Vi har också väldigt stor energiåtgång när vi producerar bröd, så energipriset är tydligt kopplat till matpriserna.

Christian Jörgensen tror vi kommer att få vänja oss vid snabbare prisförändringar i framtiden.

– Vi upplevde under många år ganska små prishöjningar och att vi kommer tillbaka till det är nog lite för mycket att hoppas på, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.