Vem som står på registreringsbeviset spelar ingen roll. Den som kör bilen anses vara dess ägare. Det blev Ebba Olsson från Trelleborg varse efter att hennes kompis stoppades vid en poliskontroll, något som Aftonbladet var först med att rapportera om.
– Vi körde ner till platsen direkt. Jag tänkte att jag skulle kunna stoppa det och visa att det är min bil, säger Ebba Olsson.
Så blev det inte. Istället fattade Kronofogden beslut om att utmäta bilen, en Hyundai I30 från 2011, för att betala kompisens skulder.
– Jag grät och var jätteledsen. Det var en frustration och sorg att se sin egendom bli beslagtagen rakt framför ögonen på mig, säger Ebba Olsson.
– I svensk rätt har vi en väldigt stark tradition av att den som har någonting i sin besittning anses vara ägare till den saken, säger Jakob Nyberg, sektionschef på Kronofogdens juristsektion.
”Kan verka märkligt”
Sedan augusti 2022 kan Kronofogden ta hjälp av Polisen för att lättare genomföra den här typen av ärenden och på så sätt motverka organiserad brottslighet.
Således möter Kronofogden också fler förvånade personer som inte verkar medvetna om konsekvenserna som kan uppstå vid utlånande av ägodelar till skuldsatta personer.
– Jag har förståelse för att det kan verka märkligt, men om det inte fungerade såhär skulle aldrig någon få betalt för sina skulder, säger Jacob Nyberg.
Nu har ett överklagande om Ebba Olssons bil lämnats in till tingsrätten. Vid sidan om den rättsliga processen fortsätter Kronofogdens arbete och nu ska bilen säljas på auktion.
Vad kan Kronofogden utmäta?
- Egendom som tillhör personer eller företag som har en skuld. Om egendomen finns i hemmet eller i företagets lokaler förutsätter Kronofogden att personen eller företaget äger den.
- Egendom som Polisen påträffar i sin verksamhet.
- Egendom som går att sälja och har ett ekonomiskt värde. Det får till exempel inte finnas något testamente eller gåvobrev som förbjuder personen eller företaget att sälja egendomen.
Källa: Kronofogden