Rikard tvingas lämna soldatyrket efter 15 år på Revingehed

Uppdaterad
Publicerad

Rikard Johansson har arbetat som soldat på P7 i Revingehed utanför Lund i 15 år, men nu får han inte längre jobba kvar. Anledningen är en lag som togs fram 2010 om att soldatyrket ska vara tidsbegränsat till max tolv år. Nu menar Rikard att hans kompetens går till spillo.

Det senaste halvåret har Rikard tjänstgjort som logistiksoldat i Mali, men bara några dagar efter att han kom hem i juni tvingades han sluta.

– Jag tycker det är vemodigt att behöva lämna som soldat eftersom jag vet att jag har mer kvar att ge, säger Rikard Johansson.

Anledningen till uppsägningen är en lag som antogs 2010 om tidsbegränsad anställning för soldater, gruppbefäl och sjömän. De får jobba i som mest tolv år – därefter kan man vidareutbilda sig till officer eller så sägs man upp. Grunden till lagen var bland annat att riksdagen ansåg att anställningen som soldat inte ska ses som ett livstidsyrke.

Lagen tillämpas för första gången

I år har det gått tolv år sedan lagen antogs vilket innebär att de soldater som arbetat sedan 2010 eller tidigare nu ställs inför de två alternativen. För Rikard Johanssons del var officersutbildningen inte ett alternativ.

– Jag tycker det är dåligt. Nu mer än någonsin måste man ju titta över den här frågan, Försvarsmakten rustar upp och behöver behålla kompetent personal i soldatyrket. Jag själv sitter på mycket kompetens och erfarenhet efter de år jag varit anställd och nu måste jag lämna, säger han.

”Inget behov av att ändra lagen”

SVT har varit i kontakt med Försvarsmakten och Försvarsdepartementet  som hänvisar frågan till varandra. I ett sms till SVT skriver försvarsminister Peter Hultqvist (S) att regeringen konstaterar att Försvarsmakten inte ser några behov av att förändra systemet.

Men Officersförbundet är oroliga över utvecklingen och menar likt Rikard Johansson att Försvarsmakten går miste om erfarna soldater i ett läge då Sveriges försvar rustas upp.

– Försvarsmakten är ju i ett läge av tillväxt och vi har ett osäkert säkerhetspolitiskt läge som vi inte sett på länge. Då borde det verkligen ligga i arbetsgivarens intresse att trycka på politiken så att lagen togs bort, säger Lars Fresker, ordförande i Officersförbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.