Två kvinnor bredvid varandra

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Amani Loubani (S) demokratikommunalråd Malmö och Helena Nanne (M) är oppositionsråd Malmö stad. De har delade meningar om Romska rådet i Malmös fortsatta framtid. Foto: Tobias Sjöstedt/SVT

Efter avslöjande – politikerkrav på att Romska rådet i Malmö läggs ned

Uppdaterad
Publicerad

Hälften av medlemmarna i Malmö stads Romska råd är dömda för brott. Det framgår av en granskning som Expressen har gjort. Nu kräver Moderaterna, Sverigedemokraterna och Centerpartiet att rådet läggs ned.

– Det här är ju väldigt allvarligt, säger oppositionsrådet Helena Nanne (M) till SVT Nyheter.

Granskningen i Expressen visar bland annat att Malmö stad inte har koll på de olika föreningarna som är representerade i det Romska rådet. En av ledamöterna, som är dömd för penningtvättbrott, säger att hans förening brukar ses hemma hos honom och prata gamla traditioner. I granskningen framgår också att flera av ledamöterna pratar så dålig svenska att de inte förstår vad som sägs på mötena.

Amani Loubani (S) är ordförande i Malmö stads råd för den nationella minoriteten romer.

– Vi brukar inte granska föreningarna. Det är lite att utgå från misstro bara för att de sitter med i rådet, säger hon till SVT Nyheter.

Hör Helena Nanne (M) och Amani Loubani (S) berätta mer i klippet ovan.

Romska rådet i Malmö

Romska rådet består av:

• 7 ledamöter och 7 ersättare valda av romska föreningar.

• 6 politiska ledamöter från olika partier och 6 ersättare valda av kommunstyrelsen.

Romska rådet är ett verktyg i Malmö stads arbete för att implementera och förverkliga kraven som fastställs i lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk. Lagen omfattar följande tre områden:

• Inflytande och delaktighet i frågor som berör de nationella minoriteterna och så långt det är möjligt samråda med dem.

• Att motverka diskriminering och utsatthet.

• Rätten att utveckla och bibehålla språk och kultur.

Källa: Malmö stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.