Antalet sprängningar i region Syd har ökat, enligt Malmös polismästare Stefan Sintéus. Foto: Mikael Nilsson och TT

Efter explosionerna: Polisen inför sprängningskommission

Uppdaterad
Publicerad

Sedan ett par veckor har Malmöpolisen sjösatt en ny sprängningskommission, för att få bukt med de många explosioner som skett i staden och regionen den senaste tiden.

Antalet sprängningar i Malmö i år uppgår till 26 stycken efter nattens explosion på Seved. I polisregion Syd handlar det om totalt 71 sprängningar hittills 2019.

– Även om det är en minskande trend i Malmö (jämfört med tidigare år), är det en ökning i regionen, säger Stefan Sintéus, som är polismästare i Malmö och kommer att leda kommissionen.

Fokuserar på att hitta bombmakarna

Kommissionen ska titta på olika åtgärder och sammanhang kring explosionerna.

– Det kommer att bli brottsförebyggande insatser mot de här personerna som ligger bakom sprängningarna, säger han.

Polisens huvudfokus blir att hitta bombmakarna eftersom man inte tror att det är de själva som utför sprängningarna. De som utför sprängningarna måste polisen hitta på andra sätt.

Sprängningar 2019

Hittills i år har det skett 102 sprängningar där bombskyddet kopplats in i arbetet efteråt. Det är mer än en fördubbling om man jämför med 39 sprängdåd under motsvarande period förra året.

Bara sedan september har det inträffat 32 sprängdåd.

Vanligast är det i storstäderna. Nästan en tredjedel av explosionerna har ägt rum i Malmö, följt av 19 sprängdåd i Stockholm och 13 i Göteborg.

I december 2018 var en tonåring nära att dö av en sprängning i Malmö, något som han senare åtalades för att själv ligga bakom. I september 2019 skadades en kvinnlig student allvarligt när hon råkade passera en sprängladdning som detonerade på gatan i Lund.

Under året har bombskyddet även kopplats in i 22 fall som gäller så kallade bangers, som är mindre explosiva anordningar. Dessutom har det varit tolv fall av hemmabyggda bomber.

Källa: Nationella bombskyddet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.