Det är en utmaning för mindre kommuner att få pengarna att räcka till och att ge den service som kommuninvånarna har rätt till. Det finns en gräns för hur mycket de kan höja skatten.
– I dag skiljer det sex kronor mellan den kommun som tar ut mest och den som tar ut minst i skatt. Det är på sikt en ohållbar situation, säger Niklas Karlsson (S), riksdagsledamot och före detta kommunalråd i Landskrona.
Finns redan samarbeten
Han har fått regeringens uppdrag att leda en utredning som ska se över hur små kommuner ska klara av sina åtaganden framöver.
– Det kan bli aktuellt med kommunsammanslagningar för att få en starkare ekonomi och bli mer attraktiva. Men det kan också finnas andra lösningar i form av mer samarbeten, säger Niklas Karlsson (S).
Det finns redan i dag samarbeten inom bland annat räddningstjänst och miljövård. Vissa kommuner har gymnasieförbund eller andra komunförbund. Det finns även så kallad avtalssamverkan mellan kommuner som innebär att de kan köpa tjänster av varandra utan att bilda speciella förbund.
– Vi ser att den stora utmaningen för kommunerna är kompetensförsörjningen även om man inte ska glömma bort ekonomin, säger Niklas Karlsson.
Ny kommun – Höörby?
De tre storstadsområdena växer och lockar till sig personer i arbetsför ålder. Många mindre kommuner har en åldrande befolkning och stora åtaganden i form av vård och omsorg, som kostar pengar.
– Jag tror man måste var 35 000-40 000 medborgare i en kommun för att klara av sin försörjning eller att man har tydliga samverkansöverenskommelser tillsammans, säger Susanne Meijer (S), kommunalråd i Hörby.
Hon berättar att kommunen redan har ett samarbete med grannkommunen Höör och att de brukar skoja om att den nya kommunen ska heta Höörby.
Kan bli samarbeten med flera kommuner
I Höör vill de båda kommunalråden gärna se ett utökat samarbete eller en sammanslagningen med en eller flera grannkommuner.
– Det naturliga är ju Eslöv och Hörby men det kan även bli Hässleholm eller Klippan, säger Stefan Lissmark (S), kommunalråd i Höör.
Hans kollega i kommunhuset, som är med och styr Höör, ser framför sig ett samarbete med grannkommunen Hörby inom en 20-årsperiod.
– Vi kommer inte att klara ekonomiskt att vara så här små kommuner. Jag tror det blir sammanslagningar till enklaver så småningom med omkring hundra tusen invånare, säger Anna Palm (M), kommunalråd i Höör.
Framtidens utmaningar för kommunerna kommer att kräva en palett av åtgärder, tror Niklas Karlsson. Vilka utredningen kommer att föreslå ska presenteras i ett slutbetänkande till regeringen senast i oktober 2019.
FAKTA
Det är kommunminister Ardalan Shekarabi (S) som tillsatt utredningen om kommunernas struktur i framtiden. Uppdraget att hålla i utredningen gick först till Heléne Fritzon (S) från Kristianstad. När hon blev migrationsminister sommaren 2017 gick uppdraget istället till Niklas Karlsson (S) från Landskrona.
Utredningens slutbetänkande ska komma senast i oktober 2019.
De senaste kommunsammanslagningarna i Sverige skedde på 70-talet. I dag har Sverige 290 kommuner.