Foto: Martina Holmberg/TT/Arkiv

Eldningsförbudet lättas – tillåtet att grilla på egen tomt igen

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen lättar på eldningsförbudet. Från och med klockan 16 på måndagen är det återigen tillåtet att grilla på en egen tomt.

Efter en samverkanskonferens under måndagen med länets kommuner, räddningstjänster och polis har Länsstyrelsen Skåne beslutat att lätta på eldningsförbudet.

Från den 13 augusti klockan 16.00 blir det tillåtet att grilla på egen tomt igen. Även yrkesmässig matlagning över öppen låga blir tillåten, om vissa kriterier uppfylls.

”Brandrisken är lägre”

– Under helgen har det fallit regn. Brandrisken har sjunkit. Det är dock fortfarande så att prognosen visar att brandriskvärdena, som idag är ganska låga, kommer att höjas framöver. Det innebär att vi behåller eldningsförbudet, men vi lättar på det skärpta läget, säger kommunikationschef Lina Andersson på Länsstyrelsen Skåne. Hon förklarar att det fortfarande är förbjudet att göra upp öppen eld och att elda i skog och mark.

– Eldningsförbudet kvarstår, säger Lina Andersson.

Vid grillning på egen tomt ska grillen vara upphöjd från marken, befinna sig på ett säkert avstånd till brännbart material och brandsläckningsutrustning ska finnas tillgänglig.

– Brandrisken är lägre vilket gör att vi har bedömt det som möjligt att underlätta på det här sättet. Vi vill göra vad vi kan för att gå människor till mötes utan att äventyra brandsäkerheten, säger tillförordnad länsöverdirektör Matz Hammarström i ett pressmeddelande.

Lokala skillnader

Ändringen i förbudet innebär att lokala räddningstjänster och kommuner kan besluta om lokala anpassningar.

Det innebär att man lokalt kan förbjuda till exempel grillning på egen tomt om det anses nödvändigt.

– Prognosen säger att det kommer att vara väldigt olika lägen i olika delar av Skåne. Det innebär att om en kommun känner sig nödgade att skärpa beslutet så har de rätt att göra det, säger Lina Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.