Under den 7-9 maj besökte inspektörerna 42 verksamheter i Malmö varav sju besök var uppföljningar av brister från förra helgen. En verksamhet hade inte åtgärdat sina brister tillräckligt sedan förra inspektionen men gjorde nya förbättringar vid kontrollen.
Totalt elva verksamheter uppfyllde inte kraven på säkerhet när det gällde risk för smittspridning av coronavirus. Dessa verksamheter kommer därför att kontrolleras på nytt av miljöförvaltningen.
Upprepade brister
– Det är viktigt att vi alla fortsätter följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att hålla avstånd, säger Arvid Nordland, enhetschef vid avdelningen för livsmedelskontroll i Malmö stad.
Victors och Moosehead vid Lilla torg som tidigare haft brister, hade brister igen. Bristerna handlade främst om trängsel i köerna då det var fler besökare än tillgängliga platser. Smittskyddsläkaren i Region Skåne kommer att informeras om denna problematik.
– Vi har stämt av angående köbildningen med Smittskydd som bedömde att en stängning inte var aktuell för någon i dagsläget, men vi fortsätter att ha koll så att verksamheterna motverkar trängsel även i köerna, säger Arvid Nordland.
Även trångt i butiker
Det samlade intrycket från inspektörerna är att de allra flesta verksamhetsutövare gör vad de kan för att minska trängsel och skapa trygga avstånd mellan gästerna. Miljöförvaltningen noterade dock att det blev problem med köer senare på kvällen.
Det har även kommit in ett tiotal klagomål mellan den 17 april till den 3 maj som gäller trängsel i livsmedelsbutiker.
– Vi ser att många verksamheter gjort bra åtgärder för att motverka trängsel. Vissa behöver fortfarande göra mer och nu är det också viktigt att allmänheten hjälper till för att nå hela vägen, säger Arvid Nordland, enhetschef på miljöförvaltningen i Malmö stad, säger enhetschef Arvid Nordland.
Restauranger som fick avvikelser vid kontroll den 9 maj:
Jinyan Bar & Mat
Jospers
Mello yello
Moosehead
Victors
Koi
Dubbel dubbel
Indian express 2
400 grader
Far i hatten
Shiraz
Avvikelserna handlade främst om:
• Trängsel mellan besökare som köar in till serveringar.
• Trängsel framförallt på grund av möbleringen både inomhus och på uteserveringar.
• Svårigheter att hinna med att hålla koll på gästerna på uteserveringen.