Tvååriga Emil leker och stojar som vilket litet barn som helst – men det är bara högra halvan av Emils hjärta som pumpar runt blodet i hans kropp. Han har redan gått igenom tre hjärtoperationer. Och hans mamma är nöjd med vården på Skånes universitetssjukhus i Lund.
– Den har varit helt fantastisk, både kirurger och sköterskor, vården över huvud taget har varit helt otrolig – mycket omhändertagande och fokus på barnen, säger Ima Falkinger.
Orosmolnen hopar sig
Men nu hopar sig orosmolnen. Bakgrunden är en konflikt om lönerna i Region Skåne som gjort att över 30 intensivsjuksköterskor har sagt upp sig. Emil har ytterligare en operation planerad, men inte inbokad.
– Han är ju inte färdigopererad och kommer att behöva den här sista operationen för att kunna ha en chans att komma till vuxen ålder, säger Ima Falkinger.
Nu är hon orolig för vad konflikten på barnintensiven ska leda till.
– Om det nu blir så att de här intensivvårdssjuksköterskorna slutar, och om man inte har några andra att sätta in – för det finns inte på marknaden i dag – så finns risken att Emil kommer att dö, säger Ima Falkinger.
Slutet av april
De intensivsjuksköterskor som sagt upp sig gör sin sista dag i slutet av april, och i går uppvaktade Hjärtebarnsförbundet sjukhusledningen.
– Det vi hade hoppats på är ju att man skulle ha fått svaret att problemet är löst, sjuksköterskorna stannar, eller att man på annat sätt har löst det. Men tyvärr är det inte riktigt så ännu, säger Ulf Grape, ordförande i Hjärtebarnsförbundet.
Sydnytt: Vad har ni fått för besked då?
– Beskedet är att man fortfarande förhandlar, eller rättare sagt att situationen är ganska låst. Och risken är ju att sjuksköterskorna hinner sluta, säger Ulf Grape, ordförande i Hjärtebarnsförbundet.
Fördela om resurser
Enligt sjukhusledningen är plan B att fördela om resurser på Skånes universitetssjukhus, att samarbeta mer med Göteborg, eller hela Norden. Men fortfarande hoppas man på ett avtal så att sköterskorna stannar.
– Det är ju så att man har åtagit sig ett rikssjukvårdsuppdrag. Socialstyrelsen har ju utnämnt Lunds universitetssjukhus till att operera de här barnen på riksnivå. Så det är ju inte bara regionens problem. Det här är ett riksproblem och man måste ju lösa det problemet, säger Ulf Grape, ordförande i Hjärtebarnsförbundet.
65 mil norr om Lund, i Åkersberga, väntar Emils mamma på besked. För ovissheten tär.
– Hela dagarna så snurrar det här i huvudet och man drömmer mardrömmar på nätterna – det upptar hela livet. Och så ska mina försöka hinna med allting annat också, säger Ima Falkinger.
Hon konstaterar kort:
– Man måste ju lösa det här, man kan inte låta barn dö i Sverige år 2013.
Uppror mot försämringar
Det var i januari som 32 av de 45 specialistsjuksköterskorna på barnintensiven på SUS i Lund sa upp sig. De gjorde det i protest mot att deras lokala avtal vad gällde scheman och ersättningar ensidigt sagts upp av Region Skåne.
– Man har drivit en principfråga om arbetstider in absurdum. Det är obegripligt att Region Skåne har drivit detta så långt, det är helt uppåt väggarna, sa Mats Runsten på Vårdförbundet i Skåne till Sydnytt för ett par veckor sedan.
Vårdförbundet menar också att arbetsgivaren 2012 sa upp de lokala arbetstidsavtalen som reglerar vilken ersättning medlemmarna får beroende på vilken tid på dygnet de arbetar, ett så kallat poänglöneavtal. Enligt Vårdförbundet innebar det i praktiken en lönesänkning på drygt 2.000 kronor i månaden – en uppgift som arbetsgivaren tillbakavisar.
– Våra medlemmar upplever att signalen till dem är att den här vården av svårt sjuka barn inte är viktig, sa Mats Runsten till Sydnytt då.