Sedan fransk polis knäckte det krypterade chattverktyget Encrochat som använts av kriminella runt om i världen för att kommunicera kring sin verksamhet har flera rättegångar och flera hundra år av fängelsestraff delats ut runt om i Sverige.
Nu har även Malmö fått sitt första Encrochatmål där 15 personer, varav flera pekas ut som ledande gestalter i Malmös kriminella värld, står åtalade för bland annat stämpling, anstiftan och förberedelse till mord. Det hela grundar sig i en konflikt mellan flera grupperingar i Malmös kriminella värld där polis och åklagare med hjälp av Encrochatbevisningen ser sig kunna se en röd tråd mellan flera olika mord och våldsdåd i Malmö de senaste åren.
Ifrågasätter bevisningen
Liksom i tidigare rättegångar med Encrochat som huvudsaklig bevisning baserar sig försvaret på att materialet inte är lagligt.
– Vi är av uppfattningen att det här är något som strider mot både regeringsformen och europakonventionen vad gäller mänskliga rättigheter att göra som man gjort, säger Markus Bergdahl, försvarsadvokat till en av de åtalade.
Det har ju varit flera rättegångar där Encrochat hållit som bevisining, hur ser ni på det?
– Jag har haft andra mål där vi invänt samma saker men jag anser att vi inte fått en materiell prövning i de domarna av vad vi påstått. Jag är en envis typ som kommer fortsätta tills jag får svar av domstolen hur de verkligen ser på våra invändningar.
Se varför krypterade chattar ifrågasätts som bevisning:
Knyta till alias
Rättegången är planerad att pågå under 48 dagar fördelade på fem månader. Åklagarsidan kommer att lägga stora delar av sin tid på att knyta specifika encrochatalias till de åtalade genom att bland annat jämföra chattmaterialet med annan bevisining.