Vår rapportering om den spralliga delfinen som simmar och hoppar norra om Ven i Öresund under torsdagen, har väckt många reaktioner på sociala medier. Många är exalterade och längtar själv efter att träffa vår nya skåning.
Andra är oroliga för den ensamkommande delfinens hälsa och dess förutsättningar att klara sig här i Sverige. Det är frågor som Anna Särnblad, marinbiolog och delfinexpert, på Marint kunskapscenter, kan svara på.
Varför är delfinen ensam, när den egentligen är ett flockdjur?
– Det kan finnas olika anledningar till att den är ensam. Den kan ha simmat efter ett stim med fisk och på så sätt kommit ifrån sin flock. Den kan också ha gett sig av frivilligt eller så om den har blivit utstött, säger Anna Särnblad.
Delfindepression?
Känner den sig ensam? Kan den bli deprimerad?
– Det är en svår fråga att svara på eftersom vi inte kan veta det. Vi tenderar att tillskriva delfiner väldigt mänskliga beteenden. Jag tror det är eftersom de är väldigt sociala i sitt beteendemönster, de leker och kommunicerar med varandra. Men nej, jag tror inte att den kommer bli deprimerad. Men det är mycket möjligt att den ger sig iväg på jakt efter en ny flock av sin egen art.
Kommer den att överleva om den stannar här?
– Det händer ju att vi ser delfiner här men det händer väldigt sällan att vi hittar några av dem döda. Så länge den har tillräckligt med föda och det inte blir väldigt kallt med massor av is så kommer den att klara sig bra.
Hoppar av glädje
På våra sociala medier har det spekulerats i varför delfinen hoppar så högt. Några tror att det är av glädje och andra tror att den försöker orientera sig och desperat hitta sin flock. Varför hoppar den så högt?
– Det finns olika anledningar till att delfiner hoppar, men att orientera sig är inte en av dem. Det gör de med hjälp av hörseln eller ekolokalisationen. Den troligaste anledningen är att den är glad. När de simmar kring båtar och hoppar i vågorna så är det som de leker. Men de kan också hoppa för att de är arga eller frustrerade, då vill visa sig stora och starka genom stora plask, säger Anna Särnblad, marinbiolog och delfinexpert.
Kan det vara en vanlig tumlare?
– Nej, det ser inte ut som en tumlare.
Gott om fisk i Öresund
Det är många som är väldigt exalterade över delfinen, kan man mata den och kanske till och med simma med den?
– Jag tycker inte att man ska mata den. Det får den sköta själv och det finns gott om fisk i Öresund. Om man vill närma sig den så ska man tänka på att ta det väldigt försiktigt. Inte köra för nära den med båten eller jaga den. Man ska visa hänsyn.
Finns det delfin så finns det haj, är en kommentar som flera lämnat i sociala medier. Stämmer det?
– Kanske skriver de så eftersom det i de områden där det finns mycket delfiner, också finns hajar. Och det finns ju redan haj i Öresund, så det stämmer här också, säger Anna Särnblad, marinbiolog och delfinexpert.