Förskolan är frivillig för barn, och alla föräldrar vill inte ha sina barn där. Men kommunerna är sedan sommaren 2023 skyldiga att söka upp föräldrar och berätta att deras barn har rätt till en plats i förskolan, från höstterminen det år de fyller tre år.
– Ja, det är väl jättebra. Jag tror att barn behöver förskolan, inte minst för det sociala, säger trebarnsmamman Malin Gustavsson, som är på öppna förskolan i Eslöv med två av sina tre barn.
Hoppar över förskolan
När Eslövs kommun i januari 2024 undersökte hur många barn som hade en plats men inte kom till förskolan saknades 40-45 barn.
De kontaktade då barnens vårdnadshavare.
– Nu kommer fler barn till förskolan men det finns en handfull vi inte har nått och dem ska vi hitta genom att knacka dörr, säger Eva Mellberg.
Viktigt att kunna bra svenska
Skolinspektionen har besökt 30 förskolor från Malmö i söder till Luleå i norr för att se vad kommunerna gör för att få fler barn att gå i förskolan.
– Jag tror det är jättebra att man följer upp den nya lagstiftningen för det är viktigt framförallt för språkutvecklingen, säger skolminister Lotta Edholm (L).
Hon hänvisar till forskning som visar att barn behöver bli bra på svenska innan de börjar skolan.
– Det blir en väldig uppförsbacke när man kommer till skolan om det svenska språket inte finns naturligt runt barnet.
Personalen måste bli bättre på svenska
Skolministern vill införa en likvärdig förskola och obligatorisk språkförskola för barn som behöver bli bättre på svenska. Utredningen ska vara klar senast 18 december nästa år.
– Utredningen ska också titta på personalens språkkunskaper. Det är enormt viktigt, för på sina håll ser det för dåligt ut helt enkelt, säger Lotta Edholm.