Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Med hjälp av ett ryggvätskeprov kan svåra sjukdomar i hjärnan upptäckas tidigt. Se i videon hur testet går till. Foto: SVT

Ett stick i ryggen kan visa om du har demens eller Parkinsons sjukdom

Uppdaterad
Publicerad

Nu har en grupp forskare vid Lunds universitet tagit fram en metod för att tidigt upptäcka svåra sjukdomar i hjärnan, som Parkinsons sjukdom. Det sker genom ett stick i ryggen. Och de konstaterar att ett tidigt tecken på sjukdomen är nedsatt luktsinne.

På Minneskliniken i Malmö tar läkarna ryggvätska från frivilliga personer som ställer upp för forskningen. De sticker in en nål mellan två kotor i ryggraden.

– Det här testet är unikt för innan kunde man bara se detta efter döden, säger Oskar Hansson, professor i neurologi vid Lunds universitet och överläkare på Skånes universitetssjukhus.

Stor studie

Forskarna vid Lunds universitet har gjort en studie med drygt 1 100 personer för att se om de har Lewykroppsförändringar i hjärnan som tyder på Parkinsons sjukdom eller Lewykroppsdemens.

– Det går med det här testet att upptäcka om en person har sjukdomen redan innan de första symptomen visar sig, säger Oskar Hansson.

Kan finnas fler

Omkring 50 000 personer i Sverige har symptom på Lewykroppssjukdom, som är ett samlingbegrepp för Parkinsons sjukdom och Lewykroppsdemens. Men det kan finnas fler.

– I våra studier har vi sett att det är nästan var tionde person i övre medelåldern som har Lewykroppsförändringar utan att märka av det, säger Oskar Hansson.

Sämre luktsinne

Ett tidigt tecken är att luktsinnet inte fungerar som det ska men luktnedsättning kan man få av flera olika skäl och att det kan ta flera år innan man utvecklar symptom.

– Man skulle kunna testa personer i övre medelåldern och se om de har nedsatt luktsinne. Om de har det går man vidare och på så sätt kan man hitta sjukdomen innan den har gett några andra symptom, säger Oskar Hansson.

Han betonar dock att det kan finnas andra anledningar till nedsatt luktsinne, som till exempel covid eller en förkylning.

Läs de två studierna här och här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.