När Malmö summerar Eurovisionveckan redovisar de 160 000 besök och de som kom spenderade en hel del pengar i stan. Många var dessutom i Malmö för första gången.
– Men Malmö var sig inte helt likt under Eurovision. Jag tror att själva uppsynen av all säkerhet gjorde Malmö annorlunda, säger Karin Karlsson, Malmöstads projektledare för Eurovision Song Contest.
Malmö stad hade budgeterat 30 miljoner men fick skjuta till ytterligare 12,8 miljoner för säkerhetsåtgärder inför och under Eurovisionveckan.
Trots allt nöjda
– I en orolig tid gjorde vi ett perfekt Eurovision. Vi lyckades hålla lugn och ro kring arena-området och Malmö Live-området så vi är jättenöjda, säger Karin Mårtensson, vd för Malmö Arena.
Det såldes 75 000 biljetter till genrep, deltävlingar och finalen i Malmö Arena och det flöt på bra när publiken skulle gå igenom tre säkerhetskontroller innan de kom in arenan.
Hotade personalen
Men det som var mindre roligt var att personal som arbetade med Eurovision och samarbetspartners trakasserades.
– De som hade matvagnar på torget framför arenan fick hot och vågade inte stå kvar. Medarbetare som bar jackor där det stod Malmö Arena fick synpunkter på det och det var hotfulla skriverier i sociala medier, berättar Karin Mårtensson.
Stora protester
Det genomfördes ett par stora demonstrationer i närheten av Malmö Arena i protest mot att Israel fick delta i tävlingen. Det förekom även att besökare blev ifrågasatta av demonstranter när de stod i kö innan de släpptes in i arenan.
Poliser från andra delar av Sverige, Norge och Danmark kom till Malmö för att hjälpa till att trygga säkerheten. Polisens slutnota är inte klar men i juni kom en rapport som visar att det kostade minst 22 miljoner kronor.
Var det någonting som överraskade dig under Eurovision?
– Jag har arbetat med detta i 35 år men jag har aldrig varit med om att hat- och hotbilden varit så stark. Det upplever vi aldrig i andra sammanhang, säger Karin Mårtensson.