– Det var tydligt att hon hade haft en dödskamp och försökt ta sig ut ur sängen, säger dottern Eva Pålsson som hittade sin mamma död i sängen på det kommunala äldreboendet Ribbingska i Lund.
Det var under andra vågen av covid-19 under vintern 2020-2021 som Signe blev allt sämre och till sist avled i ensamhet inne på Ribbingska i Lund.
”Tydligt att hon legat länge”
De delar av Signe som hängde utanför sängen var helt blåa, berättar Eva:
– Hennes arm och halva hennes ansikte var helt missfärgade. Det var tydligt att hon hade legat länge.
I klippet ovan får du höra dottern berätta om den sista bilden av sin mamma.
Men hur Signes sista timmar i livet har sett ut är svårt att avgöra. I hennes journaler är allt inskrivet efter att hennes anhöriga hittade henne död. Något som även patientnämnden kritiserat.
Men enligt verksamhetschefen Veronica Welin så ska det ha varit någon inne hos Signe senast 40 minuter innan barnen hittade henne i sängen.
– Det är vad personal har berättat för mig.
Anställda: ”Vak prioriteras bort”
SVT Nyheter Skåne har pratat med flera anställda på boendet som menar att vak, alltså att en person som ligger nära döden har någon anställd vid sin sida hela tiden, prioriteras ner.
– Det är inte alltid vak sätts in på grund av personalbrist. Ibland tar man in studenter eller andra men det är ingen trygghet för våra gamla. De ska ju ha någon som de känner igen när de ligger och ska dö för att bli så lugna som möjligt, säger en anställd.
Även en anmälan till IVO som gjordes i september i år vittnar om att vak inte sätts in på grund av personalbrist.
Chefen: ”Vi är frikostiga med vak”
Men det är en bild som Veronica Welin inte delar:
– Vi är frikostiga med vak. Har en bedömning gjorts av en sjuksköterska att en brukare är palliativ så sätter vi alltid in vak, säger hon.