Bild på vattnet vid Ribersborgsstranden och porträttbild på Ulrika Rogland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Advokaten och sexualbrottsexperten Ulrika Rogland berättar hur lagstiftningen förändrats för våldtäkter mellan 2011 och 2023. Foto: Arkiv/Petra Hultman/SVT

Experten om friande domen: ”Förvånad kan man inte vara”

Uppdaterad
Publicerad

Advokaten och sexualbrottsexperten Ulrika Rogland säger att det inte är förvånande att de tre männen frias från misstankarna om våldtäkt mot en 14-årig flicka.

Händelsen utspelade sig för 12 år sedan. En då 14-årig flicka anmälde att hon blivit våldtagen av en grupp män på Ribersborgsstranden i Malmö. Polisen kunde säkra dna från hennes underkläder men hittade ingen matchning då. Det dröjde nästan tolv år innan två av de åtalade männen var inblandade i ett annat brott och dna från en av dem matchade med det som hittas på flickans kläder. Trots flickans uppgifter om att hon våldtagits så frias nu männen av Malmö tingsrätt.

– Det är en otroligt utförlig dom, så förvånad kan man inte vara, säger sexualbrottsexperten och advokaten Ulrika Rogland.

Ingen garanti

Rogland säger att förutom tidsaspekten så är det som vilket våldtäktsåtal som helst. Ord står mot ord och att det är tolv år sedan händelserna gör att de inblandade kan minnas saker annorlunda. Att det finns dna är ingen garanti för en fällande dom.

– Dna:et är bara för att kunna bevisa vem som var gärningsman, inte vad personen har gjort, säger hon.

En av förklaringarna är att männen bedöms utifrån den lagstiftning som fanns 2011, och då fanns ännu inte samtyckeslagen.

I videon berättar Ulrika Rogland hur dagens samtyckeslagstiftning skiljer sig från hur det såg för 12 år sedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.