Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den influensadrabbade gården har spärrats av och djuren kommer att avlivas. Foto: SVT

Fågelinfluensa konstaterad på gård i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Fågelinfluensa har konstaterats på en gård i Kävlinge kommun i Skåne, meddelar Jordbruksverket. Närmare 22 000 djur ska avlivas.

– Vi vet att viruset cirkulerar bland vilda fåglar, så det är inte så förvånande, säger Katharina Gielen, smittskyddschef på Jordbruksverket.

Utbrottet upptäcktes efter provtagning på en avelsanläggning med föräldradjur för slaktkyckling, enligt Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Jordbruksverket har beslutat att spärra av gården och att närmare 22 000 djur ska avlivas, uppger myndigheten i ett pressmeddelande. De aktuella byggnaderna ska sedan saneras.

Viruset i det aktuella fallet är H5N1, en variant som cirkulerat i Europa och Sverige sedan 2020.

”Trots enstaka rapporter om fall hos människor görs fortfarande bedömningen av Europeiska smittskyddsmyndigheten (ECDC) att risken för smitta till människa generellt är låg”, skriver Jordbruksverket.

– Vi vet ju sedan tidigare att fågelinfluensan cirkulerar bland de vilda fåglarna så det är inte så förvånande för oss. Vi har ju hittills varit förskonade om man jämför med den säsongen för två år sedan när vi hade förhållandevis många fall, säger Katharina Gielen till SVT Nyheter Skåne.

Första för säsongen

Smittan misstänks ha kommit in i anläggningen genom spridning från vilda fåglar. Utbrottet är det första fallet med fågelinfluensa på en kommersiell anläggning under den här säsongen, enligt myndigheten.

”Det har hittills varit en relativt lugn säsong för Sveriges del, men faran är inte över. Nu när flyttfåglarna kommer tillbaka är det extra viktigt att man är fortsatt noggrann med sina hygienrutiner för att undvika att få in smittan till sina djur”, säger Katharina Gielen, smittskyddschef på Jordbruksverket i pressmeddelandet.

Ökat antal fall i Europa

I Europa har antalet fall hos vilda fåglar ökat under de senaste månaderna. Skrattmåsar har varit särskilt drabbade, enligt Statens veterinärmedicinska anstalt.

”SVA bedömer därför att det under de kommande veckorna föreligger en risk för ökad smittspridning i samband med vårflytten”, säger Malin Grant, epidemiolog på SVA.

Viruset finns bland annat i spillningen från vilda fåglar och kan till exempel spridas vidare via bildäck och skor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.