Hönsbonden Tove Munthe står utanför sitt mobila stall i Ravlunda. Tre dagar i veckan flyttar hon besättningen som inom kort ska växa till 550 höns.
– Det här är grundidéen med hönsen! De gödslar jorden samtidigt som de får en ny salladsbuffé, säger Tove Munthe.
Dessutom värper hönsen ägg som paketeras och säljs i butik. Men mellan 2 november och 29 april märktes varje äggpaket med den lilla notisen ”rör sig för tillfället inne”. Då klassades nämligen hela södra Sverige som ett högriskområde för fågelinfluensa.
– Det är en jätteallvarlig sjukdom. Att få in det i sin besättning vore en katastrof. Det vill ingen hönsbonde vara med om, säger Tove Munthe.
Ifrågasätter utegångsförbudet
I fjol ledde fågelinfluensan till ungefär 1,5 miljoner värphönors död. Misstanken var då att den luftburna smittan transporterades från avföring till hönsen via ventilationen.
– Förra vintern såg vi hur smittan kom in i besättningar som aldrig är ute. Därför tycker jag man kan ifrågasätta om det verkligen är utevistelse som är den största riskfaktorn, säger Tove Munthe.
”Oklart om detta är det nya normala”
Jordbruksverket beslutar om och när restriktioner för djur införs i landet med hjälp av rådgivning från Statens veterinärmedecinska anstalt (SVA).
– Smittan kommer med vilda fåglar vars spillning innehåller det här viruset. Vi måste skydda våra höns från smittan, men det är svårt om de är utomhus, säger Katharina Gieler som är smittskyddschef på jordbruksverket.
Enligt henne anses utegångsförbudet vara den bästa försiktighetsåtgärden i nuläget.
– Det är oklart om det här är det nya normala. SVA håller på med en årslång studie där de försöker ta reda på hur viruset sprids, säger hon.
Hönsbonden Tove Munthe hoppas på ytterligare fakta kring smittan inför kommande vinter.
– Vi kommer antagligen behöva leva med denna influensa framöver. Därför vill jag veta mer. För sex månader inomhus är mycket.
Se Tove Munthes höns i klippet ovan.
Fågelinfluensan
- Fågelinfluensa är en av de allvarligaste sjukdomarna som kan drabba fjäderfän.
- Sjukdomen orsakas av influensavirus som kan ge plötsliga sjukdomsutbrott med väldigt hög dödlighet.
- Vissa virustyper kan smitta människor, men det är mycket ovanligt. I Sverige har hittills ingen människa smittats av fågelinfluensa.
- Enligt Livsmedelsverket finns det inga risker med att äta kyckling eller ägg trots influensautbrotten.
- Myndigheterna har uppmanat alla fågelägare att vara uppmärksamma och ta kontakt med veterinär om deras tamfåglar visar ökad dödlighet, äter eller dricker mindre, lägger färre ägg eller får nedsatt allmäntillstånd.
Källa: Jordbruksverket, Statens veterinärmedicinska anstalt, med flera