• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Fårägare välkomnar vargjakt

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet om skyddsjakt på varg i Skåne är en lättnad för många fårbönder.

Många fårbönder är glada över beslutet om skyddsjakt på varg i norra Skåne.

– Jag bjuder gärna vargen på ett lamm men inte hela min flock, säger Boel Åkesson, som föder upp gutefår utanför Vittsjö.

Hon och hennes man har 12 tunnland och har satt upp stängsel och staket.

– Man omhuldar sina djur och det ska leva ett värdigt liv. De ska inte bli bestialiskt mördade av en varg, säger hon.

Beslutet om skyddsjakt kom efter tre angrepp på får i norra Skåne och strax bortom Smålandsgränsen. Jägarna får enligt beslutet sätta igång omedelbart, och Henrik Barnekow, som utsetts till jaktledare, samlar nu ihop jägare med kunskaper om jaktområdet som ska delta.

Beslutet har överklagats

Vargfrågan väcker känslor och jaktbeslutet överklagades snabbt. Frågan ska nu avgöras av Naturvårdsverket.

Men oavsett vad slutresultatet blir menar länsstyrelsen att lösningen på sikt är att de skånska fårbönderna blir bättre på att sätta upp rovdjursstängsel.

– Det har varit väldigt mycket kritik och väldigt stor besvikelse över beslutet, säger Bertil Nilsson, rovdjurhandläggare på länsstyrelsen.

Han hoppas att stängslingen ska bli bättre.

Boel Åkesson och hennes man har satt stängsel runt sina betesmarker.

– Min man använde varenda minut på sin semester till detta men här är mycket sten i dessa trakter så jag förstår de som inte sätter upp stängsel och staket, säger hon.

I väntan på Naturvårdsverkerkets beslut drar skyddsjakten igång och ska pågå till 7 september.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.