Foto: Hans Larsson / SVT

Färdiggjuten ESS-tunnel firades med tårta

Uppdaterad
Publicerad

En 537 meter lång acceleratortunnel är färdiggjuten i Lund. Här ska protoner rusa fram och i slutet av tunneln uppnå 90 procent av ljusets hastighet.

Den europeiska forskningsanläggningen ESS i Lund tas i bruk år 2023. Men än så länge är det bara tunnelns betongskal som är klart.

Till hösten inleds inredningsarbetet. I tunneln och på själva acceleratorn är det i storleksordningen en halv miljon delar som ska sättas på plats. Ett tidsödande arbete.

Redan nu är ESS arbetsplats för bortåt 700 personer som samtliga idag bjöds på tårta och tunneltur, ett av få tillfällen någonsin, att vandra den dryga halvkilometern under Lundaslätten.

– När vi går i drift kommer folk att gå ner här en gång om året för underhåll, i övrigt kommer tunneln att vara helt stängd. Därför vill vi ge alla i divisionen möjlighet att uppleva detta. Som fysiker och anläggningsbyggare får man kanske vara med om ett sånt här ögonblick en gång i livet – och då ska man ändå ha tur, säger acceleratorchef Mats Lindroos, till SVT Nyheter Skåne.

Värsta mikroskopet

Att tunneln är så lång som 537 meter hänger ihop med att protonerna ska kunna komma upp i en enorm hastighet. Det sker med hjälp av en supraledande accelerator, vilket kräver en temperatur på minus 272 grader. 43 väldigt effektiva frysar, så kallade kryomoduler, hör därför till inredningsdetaljerna i tunneln.

När protonerna når träffmålet vid tunnelns slut skapas neutroner för användarnas instrument.

Biologer, kemister, fysiker, forskare från verkstadsindustrin och många andra kommer att använda anläggningen för att studera egenskaper hos olika material. Den superlånga och specialdesignade tunneln kan liknas vid ett gigantiskt mikroskop.

Att ESS-tunnelns betongskal nu är färdiggjutet, firades på fredagen med en festligt vitspritsad, och förstås, superlång tårta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.