En skylt på vart en hjärtstartare finns.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tillgång och placering av hjärtstartare är livsavgörande och på olika platser runtom i Malmö kan det ta uppemot femton minuter tills att en person kan få hjälp. Foto: Henrik Holmberg / TT

Färre hjärtstartare i Malmös fattigare områden

Publicerad

Upp till 70 procent av alla som drabbas av plötsligt hjärtstopp kan räddas om en strömstöt från en hjärtstartare ges inom tre minuter från stoppet, detta enligt Hjärt-Lungfonden. På vissa platser i Malmö kan det ta uppemot 15 minuter att springa och hämta närmaste hjärtstartare.

Tillgången på hjärtstartare är som högst på platser som industriområden, citykärnor, flygplatser och en reglering på var hjärtstartare ska placeras finns inte.

– Alla medborgare i Sverige ska ha vård på lika villkor, enligt hälso- och sjukvårdslagen, och jag tycker att kommunerna, regionerna och staten ska ta ett större ansvar för att utrusta samhället med hjärtstartare istället för att lägga ansvaret på företag och privatpersoner, säger Thomas Hermansson, ansvarig för Sveriges Hjärtstartarregister.

Socioekonomi och utbildningsnivå har stor betydelse för överlevnad efter hjärtstopp. En av teorierna till varför det är så menar Thomas Hermansson är språkbarriären.

– Den forskning som finns i Sverige kan inte peka på varför det är så utan vi vet att det är så. Vi vet att man har en högre dödlighet i plötsligt hjärtstopp i socioekonomiskt utsatta områden eller om man har lägre utbildningsnivå.

I klippet ovan berättar Thomas Hermansson mer om den ojämlika tillgången på hjärtstartare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.