Varslen i Skåne har inte blivit så stora som man hade befarat, berättar Mona Mårtensson, biträdande regionchef på Arbetsförmedlingen i region Syd i en studiointervju på SVT. Foto: SVT/Markus Hjortsman

Färre varsel än väntat i Skåne: ”Inte den dipp vi trodde”

Uppdaterad
Publicerad

Det blev inte fullt så illa som Arbetsförmedlingen befarade när pandemin slog till i mars. 6 150 personer i Skåne har fram 21 september varslats om uppsägning.

– Det blev inte den dipp som vi trodde i Skåne, säger Mona Mårtensson, biträdande regionchef på Arbetsförmedlingen i region syd.

Att Stockholm sticker ut i varselstatistiken har en naturlig förklaring.

– Många huvudkontor ligger i Stockholm och ett varsel registreras där även om det är en anställd i till exempel Malmö som drabbas, säger Mona Mårtensson, biträdande regionchef på Arbetsförmedlingen i region syd.

Branscher drabbas olika

De stora hotellkedjorna drabbades hårt när pandemin bröt ut och många anställda inom hotell- och restaurangbranschen varslades tidigt om uppsägning. Flera av kedjorna har sina huvudkontor i Stockholm, liksom resebolagen.

– Nu ser vi en varseltopp inom industrin och det drabbar Västra Götaland där det finns flera stora industrier som är beroende av import och export, säger Mona Mårtensson.

Skåne ligger bättre till

Varsel under perioden 1 mars och 13 september

  • Stockholm 48 510
  • Västra Götaland 18 064
  • Skåne 5 956 (6 150 den 21 september)

– Vi befarade under våren att det skulle bli en otrolig dipp inom hotell-, restaurang- och resebranschen men så blev det inte, säger Mona Mårtensson.

Hon säger att förklaringen är att många valde att ”hemestra” och att det gynnade hotell och restauranger på landet.

– Det finns företag på Österlen som har haft sin bästa sommar hittills, säger Mona Mårtensson.

Till vinnarna finns också e-handelsföretag och företag som säljer bygg- och trädgårdsvaror.

– Vi valde att renovera istället för att åka till Spanien, säger Mona Mårtensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.