Många myter om tiggare

Uppdaterad
Publicerad

Varken polisen eller Malmö stad har funnit bevis för att de tiggande EU-migranterna utsatts för ligor eller människohandel. Men hos allmänheten går åsikterna isär och det förekommer många myter.

I flera reportage har Sydnytt berättat om den allt hårdare situationen för de tiggande EU-migranterna i Skåne. Men är det fattiga människor som försöker få ihop pengar till mat eller handlar det om organiserad brottslighet? Åsikterna går isär bland de personer på stan som vi talat med:

– Så som det har blivit  nu så verkar det ha blivit organiserad tiggning. Det är inte ok att sitta med sina Iphones och inte egentligen behöva tigga men utnyttja snälla människor till det, det är fel, säger Patrik Larsson.

– Det har säkert funnits men det måste inte vara det. Jag tror inte det är det här i Sverige, säger Gisela Johnsson.

– Det är klart jag också har hört de ryktena att det är organiserad brottslighet. Men samtidigt är det människor och det är människor som behöver hjälp, säger Daniel Lönnbäck.

I augusti presenterade Malmö stad en rapport, baserad på intervjuer med ett 50-tal EU-migranter.

I rapporten konstateras att majoriteten inte är utsatta för ligor eller människohandel. Samma resultat kom Socialstyrelsen fram till i en rapport förra året.

Organiserar arbetet själva

Till Stadsmissionen kommer dagligen ett stort antal EU-migranter, och inte heller här ser man några tecken på att det skulle röra sig om människohandel eller organiserade ligor.

– Däremot är det så att man inom gruppen organiserar själva arbetet. Man vet vem som är på vilken gata och att på det här gatorna och vid de här affärerna får man in mycket så då är man ofta där. Det kan till och med vara så att det är en som är kvar i bilen och som tar hand om pengarna för man riskerar att bli rånad ute på gatorna, säger Therese Wihlborg, socialchef på Skåne Stadsmission.

Hos polisen har man fått in liknande uppgifter.

– Det kan vara uppgifter om att personer har sett tiggarna komma med en bil och bli avsläppta på ett visst ställe och sen bli hämtade av samma bil. Eller att det kommer folk och hämtar pengar eller ger dem mat, säger chef för gränspolisen i Skåne.

Inte styrka människohandel

Men man har inte hittat några bevis för att det faktiskt skulle rör sig om människohandel eller kriminella ligor.

– Det är ingenting som vi ha kunnat styrka i utredningsarbete. Vi har också genom kontroller kommit fram till att de är personer som kommer hit tillsammans, organiserat i och för sig men inte i en människohandelssituation utan de åker hit för att försörja sig.

Therese Wihlborg på Stadsmissionen tror att information är nyckeln till att få slut på ryktesspridningen.

– Vem är de här människorna, vad har de med sig och var kommer de ifrån. Att vi som faktiskt har information och kunskaper också är bra och duktiga på att informera om att det är människor som kommer från förfärliga förhållanden som faktiskt uttrycker att det är bättre att bo här i en bil mitt i vintern än att bo hemma i Rumänien.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.