Nina Grimmenhag i sitt hem

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trebarnsmamman Nina Grimmenhag i Malmö är en av många som har svårt ekonomiskt. I klippet berättar hon hur hon får pengarna att räcka. Foto: Gunilla Fritze

Fattigdomsrapport: Många ensamstående föräldrar tvingas låna för att klara utgifter

Uppdaterad
Publicerad

Mer än varannan ensamstående med barn är orolig för familjens försörjning. Fyra av tio ensamstående föräldrar med låg inkomst har tvingats låna till grundläggande utgifter. Det visar en ny rapport beställd av flera organisationer som jobbar mot barnfattigdom.

Det kärva ekonomiska läget med hög inflation har gjort att många har fått dra åt svångremmen lite extra. Värst är det givetvis för den som redan innan hade små marginaler.

Dit hör bland andra barnfamiljer med låga inkomster, särskilt ensamstående föräldrar.

”Jag klipper mig själv”

Nina Grimmenhav i Malmö är en sjukpensionär som märkt av de kärva ekomomiska tiderna. På olika sätt försöker hon få pengarna att räcka till, för sig själv och sina tre hemmaboende barn.

– Jag klipper mig själv. Jag sminkar mig inte. Jag inte ut på teater och bio, som andra kan unna sig att göra, säger hon till SVT Nyheter.

Rädda Barnen, Majblomman, Hyresgästföreningen och Röda korset har beställt en rapport som visar att många med låga inkomster har svårt att få pengarna att räcka till.

Har inte råd med bra mat

Bland dem med lägst inkomster säger nästan hälften att man inte har råd att köpa näringsriktig mat till alla dagar, drygt hälften att man inte har pengar för att betala fritidsaktiviteter.

I rapporten är det många som berättar att deras barn oroar sig för familjens ekonomi och att de slutat be om saker som de vet kostar pengar. Föräldrarna själva oroar sig bland annat för att barnen ska hamna utanför när de inte kan få det andra har.

”Måste få kosta”

Åsa Regnér är generalsekreterare i Rädda Barnen och rapporten oroar henne.

– Vi har ju självbilden i Sverige att här ska det inte märkas på ett barn under vilka ekonomiska omständigheter man växer upp. Så är det inte idag, säger hon.

Åsa Regnér pekar på att ensamstående mammor ofta jobbar i kvinnodominerade låglöneyrken.

– Vi tycker att regeringen bör tänka i termer av barnbudget och barninvesteringar. Ska vi få barn som stannar i skolan och utbildar sig och som inte rekryteras av gäng som kommer det att kosta. Och det måste det få göra, säger hon.

I klippet möter du ensamstående Laila, som flyttade hem till mamma igen.

En halväten smörgås och porträtt av en kortklippt kvinna

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trots att hon jobbade som undersköterska, kontaktperson och som nämndeman för Socialdemokraterna räckte inte pengarna för ensamstående Laila Khalidy. Till slut flyttade hon och döttrarna hem till hennes mamma för att få ekonomin att gå ihop. Hör henne berätta i klippet. Foto: Ola Torkelsson, TT/SVT

Så här gjordes rapporten

Verian/Sifopanelen har gjort undersökningen på uppdrag av Hyresgästföreningen, Majblomman, Rädda Barnen och Röda Korset.

Totat har man intervjuat 1277 föräldrar som hade hemmaboende barn i åldern 0-17 år under våren 2023. Svaren har sedan delats in i tre grupper.

• Ensamstående med en månadsinkomst under 29 500 kronor före skatt.

• Barnfamiljer med en sammanlagd månadsinkomst under 42 000 kronor före skatt.

• Slumpmässigt utvalda barnfamiljer oavsett inkomst

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.