Bilderna är på de stulna hundarnas syskon. Foto: Lasse Ottosson

Fem av sex valpar hittade efter valprånet utanför Kristianstad

Publicerad

Fem av sex valpar är nu återfunna efter det grova valprånet i Önnestad utanför Kristianstad. Om några veckor väntas åklagaren väcka åtal. 

Det har nu gått tio veckor sedan det uppmärksammade valprånet i Önnestad utanför Kristianstad. Sex valpar av rasen Golden retriever stals, samtidigt som kennelägaren blev utsatt för en brutal misshandel. Två gärningsmän, 27 år respektive 34 år gamla, sitter häktade misstänkta för grovt rån.

Ursprungligen häktades fyra personer misstänkta för valprånet. En av dem – en 31-årig man – är misstänkt för häleri. En 23-årig kvinna från Sjöbotrakten är misstänks för medhjälp till rån, men har släppts fri medan förundersökningen pågår. 

Fler valpar funna

I början av mars fick utredningen ett genombrott då fyra av de sex valparna hittades. Nu har en femte valp återfunnits. Den har tillfälligt fått bosätta sig hos kennelägaren. Det innebär att endast en valp nu återstår att hitta.

– Valpen dök upp efter information som kom upp i utredningen. Det var en person som vi tänkte hålla förhör med. Valpen är tagen i beslag och finns hemma hos målsäganden, säger Christoffer Ramqvist, kammaråklagare i Kristianstad.

Ska DNA-testas

Genom en DNA-analys ska polisen nu ta reda på ifall även den femte valpen tillhör den kull som stals från kenneln i Önnestad. Samtidigt genomför polisens utredare en telefonanalys av de misstänkta gärningsmännens mobiltelefoner.

– Det handlar bland annat om telefonernas positionering och vilka kontakter de har haft med varandra, säger Christoffer Ramqvist.

Utredningen kommer att fortsätta i flera veckor till innan åtal kan väckas. Fram tills dess kommer åklagaren begära att gärningsmännen blir fortsatt frihetsberövade.

– Mycket beror på Rättsmedicinalverkets blodanalys av valparna, det är där det finns en liten flaskhals, säger Christoffer Ramqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.