En delad bild som visar två sektioner: till vänster en person som sitter vid ett bord, klädd i en ljus blus och grå kofta, och till höger en närbild av en hand som håller ett måttband runt en persons midja, vilket illustrerar mätning av kroppsomfång.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Studien visar bland att risken för peniscancer ökar vid fetma. I videon berättar Tanja Stocks, forskare och docent i epidemiologi, att det gäller även 30 andra cancerformer. Foto: Petra Hultman SVT och TT

Fetma farligare än du tror – även lite övervikt ger ökad cancerrisk

Uppdaterad
Publicerad

Kraftig övervikt, obesitas, ökar risken för betydligt fler cancerformer än man tidigare trott. Forskare i Lund kan efter en studie koppla 31 cancerformer till fetma.

Det är sedan tidigare känt att kraftig övervikt ökar risken för flera olika cancerformer, till exempel tjock- och ändtarmscancer, njurcancer och bröstcancer efter klimakteriet.

Men den nya studien kopplar ytterligare 18 cancerformer till övervikt och fetma än som tidigare varit känt. Därmed kan totalt 31 cancerformer kopplas till fetma.

– Det är exempelvis flera blodcancrar, huvud- och halscancer, cancer i penis och vulva som vi nu också kan koppla till övervikt och fetma, säger Tanja Stocks, docent i epidemiologi vid Lunds universitet som är en av forskarna bakom studien.

Även övervikt ökar cancerrisken

Studien är gjord med hjälp av data från flera svenska register, till exempel Värnpliktsregistret och Medicinska födelseregistret, och omfattar 4,1 miljoner individer som följts i snitt 24 år.

Med hjälp av uppgifterna i de olika registerunderlagen beräknades BMI. Studien visar att risken att få cancer ökar även vid några kilos övervikt, det vill säga – ju högre BMI, desto större risk för cancer.

– Sambandet är linjärt ökande över hela BMI-spannet, säger Tanja Stocks.

Men exakt hur sambandet mellan cancer och fetma ser ut, är inte klarlagt.

– Vi har bara tittat på BMI, men vi och andra kommer att titta på andra faktorer också. Vi vill till exempel veta vad folk äter, hur fysiskt aktiva de är och till exempel stressnivå, säger Tanja Stocks.

Högre BMI ökar risken för cancer

BMI räknas ut genom att dividera vikten i antalet kilo med längden i meter i kvadrat (kg/m2). BMI över 30 klassificeras som fetma/obesitas.

För varje ökning på fem enheter i BMI ökar risken för de potentiellt nya fetmarelaterade cancerformerna med 17 procent hos män och 13 procent hos kvinnor. Det betyder till exempel att en man med ett BMI-värde på 31 har 17 procents högre risk att utveckla dessa cancrar jämfört med en man med BMI 26.

För redan kända fetmarelaterade cancerformer var motsvarande riskökning 24 procent bland män och 12 procent bland kvinnor. Riskökningen är alltså betydande både för redan kända och de nya potentiellt fetmarelaterade cancerformerna.

Källa: Lunds universitet

Cancerformer som kopplas till obesitas:

Delar av huvud- och halscancer (fyra olika)

Magsäck (GIST)

Tunntarm

Övriga gallvägar utöver tidigare känd gallblåsa

Malignt melanom (bland kvinnor endast en subtyp)

Endokrina organ (fyra olika)

Bindväv

Lymfom

Myeolida neoplasmer (inklusive akut och kronisk myeolid leukemi)

Penis

Vulva

Livmoderhals (adenokarcinom)

Cancerformer som sedan tidigare bekräftat samband med obesitas:

Matstrupe (adenokarcinom)

Magsäck (cardia, övre delen)

Tjock- och ändtarm

Lever

Gallblåsa

Bukspottskörtel

Njurar

Bröstcancer bland kvinnor efter klimakteriet

Livmoderkropp

Äggstockar

Hjärna (meningiom)

Sköldkörtel

Multipelt myelom

Källa: Lunds universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.