Gunilla Ranebo från Bromölla, en av 16 kvinnor som kräver ersättning för sina felaktiga implantat. Foto: Fredrik Önnevall

Fick felaktiga bröstimplantat – möter plastikkirurgen i rätten

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen ställdes Plastikkirurgikliniken i Hässleholm inför rätta. 16 kvinnor har stämt kliniken och begär skadestånd för otillåtna bröstimplantat.

2010 upptäcktes att bröstimplantat från den franska tillverkaren Poly Implant Prothes innehöll otillåten industrisilikon och förbjöds. Enligt Läkemedelsverket har dessa implantat sämre mekanisk hållbarhet  och kan innehålla ett vävnadsirriterande ämne i väsentligt högre grad än andra silikonbröstimplantat.

Läkemedelsverket och Socialstyrelsen rekommenderar därför kliniker som opererat in PIP-implantat att informera kvinnorna om riskerna.

4000 drabbade

Omkring 4.000 kvinnor i Sverige hade redan fått sådana implantat inopererade när förbudet kom. En av dem var Gunilla Ranebo från Bromölla. Hon fick beskedet från kliniken att man fick bekosta ett byte själv om man ville ha det. Bara om implantaten gått sönder byts de ut kostnadsfitt.

– Jag tycker att jag och alla andra kvinnor i Sverige som har fått sådana här implantat har rätt till ersättning. Vi har ju redan betalat en gång och fått livstids garanti, sa hon till SVT Nyheter Skåne.

Hon och 15 andra kvinnor stämde Plastikkirurgikliniken. Advokaten Gunnar Brolin företräder dem, och eftersom operationerna inte räknas som sjukvård tillämpas konsumentlagen.

– De här kvinnorna har betalat ganska stora pengar för att få tjänsten utförd. Och så utsätts de för ett fel, och viftas bort när de försöker påpeka det, sa han.

Kiliniken: ”Implantaten var godkända”

Klinikchefen Barbro Nilsson har inte velat ställa upp för intervju, men hon menar att de inte gjort något fel eftersom implantaten var CE-märkta, alltså godkända att använda.

I ett liknande mål i Halmstad dömde tingsrätten i juli i år till den åtalade plastikkirurgens fördel. Rätten ansåg inte att denne var rätt part att vända sig emot.

LÄS MER: ”Jag undrar hur mycket som gått ut i kroppen“

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.