Tina Horsted upptäckte att många patienter självmedicinerade med cannabis. Foto: Bernard Mikulic

Fler danska patienter ska få medicinsk cannabis

Publicerad

I Danmark har politikerna i Folketinget bestämt att läkare ska få skriva ut medicinsk cannabis inte bara till patienter med MS, som i Sverige, utan också till cancerpatienter, ryggmärgsskadade och personer som lider av kronisk smärta.

Sammanlagt kan det handla om fem tusen patienter. Men läkarföreningen protesterar och menar att politikerna inte har något vetenskapligt stöd för sitt beslut. 

Efter elva år som cancerpatient närmar hon sig nu slutet. Det har läkarna meddelat Alice Bergstein. Cancerbehandlingen har varit tuff men hon säger att morfinet, som hon fick för smärtlindring, var ännu värre.

– Det var mycket dålig livskvalitet med morfinet. Allt var svart och fult. Min personlighet blev mycket negativ. Jag var inte mig själv. Jag var inne i ett vakuum där jag inte brydde mig om något och är det något jag inte är så är det likgiltig, säger Alice Bergstein.

För Alice Bergstein har medicinsk cannabis lindrat smärtorna under hennes cancerbehandling. Foto: Bernard Mikulic

Många självmedicinerade

Alice läkare, Tina Horsted, tidigare överläkare på Rigshospitalets smärtklinik, fick upp intresset för medicinsk cannabis när hon märkte att många av hennes patienter självmedicinerade med cannabis.

– Det är relativt få biverkningar vid cannabisbehandling. De känner sig inte så psykiskt eller kognitivt påverkade som tex om de är i morfinbehandling eller epilepsimedicin eller antidepressiv medicin. De har en uppfattning om att de är mer sig själva, säger Tina Horsted.

Patienter med kronisk smärta kan prova

Danska läkemedelsstyrelsen vill se mer forskning på området men man har gått igenom de vetenskapliga undersökningar som finns och godkänt att bland annat patienter med kronisk smärta kan prova medicinsk cannabis om de behandlats med andra godkända läkemedel utan resultat.

– Om man har psykiska problem med svåra depression, ångest, personlighetsförändringar, schizofreni eller psykoser så kan man inte få cannabisbehandling. Men om man är en välfungerande människa som klarar att följa min vägledning, då tar jag som läkare det fulla ansvaret men du som patient ska vara medansvarig, säger Tina Horsted.

Läkaren Tina Horsted skriver ut medicinsk cannabis till cancerpatienten Alice Bergstein. Foto: Bernard Mikulic

Kritiska mot bristande kunskap

Den danska läkarföreningen är mycket kritisk till politikernas beslut. De menar att det inte finns tillräckligt vetenskapligt stöd för att medicinsk cannabis ska ha någon effekt på de patienter som nu kan få det utskrivet. Och de säger att det saknas kunskap om biverkningar av behandlingen och risken med att kombinera med andra läkemedel. Tina Horsted håller med:

– Det är vissa saker som är ovissa och det är tex långtidseffekterna av cannabisbehandling vad gäller beroende men också hur det påverkar tex gener. Det vill vi veta mer om för att vi vill naturligtvis inte skada våra patienter.

”Fått mer energi”

Alice Bergstein började med medicinsk cannabis för två och ett halvt år sedan. För henne är fördelarna tydliga.

– Sen jag började med medicinsk cannabis så fick jag mer energi. Jag sover mycket bättre på natten och allra viktigast så är jag till 80 procent smärtfri.

Hur länge kommer du att ta den medicinska cannabisen?

– Det kommer jag ta i all evighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.