Fler ensamkommande än hela förra året

Uppdaterad
Publicerad

Under september månad kom lika många ensamkommande barn till Malmö som under hela förra året. Det fick Malmö stad att i veckan gå in i krisläge 2. SVT Nyheter Skåne har varit på besök hos den nya krisledningen.

Senast kommunen gick in i ett sådant här allvarligt krisläge var under tsunamikatastrofen 2004.

Det finns tre olika nivåer på krislägen som kommunen kan gå in i. Att gå in i krisläge 2 innebär att kommunen nu kraftsamlar sina resurser i flyktingmottagandet. SVT Nyheter Skåne besökte den nya krisledningen.

–  Vi vill ju att alla de andra förvaltningarna i det här fallet ska stödja med resurser och personal till sociala resursförvaltningen för att de ska klara sitt uppdrag, menar Pär-Ola Klang som är stabschef i den nytillsatta krisledningen. Nästan alla våra 17 förvaltningar är inblandade på något sätt för att få fram material, personal och lokaler.

– Krisledningen har också en stor kommunikativ funktion för att få alla att förstå hur allvarligt läget är, fortsätter Pär-Ola.

Fler barn än hela förra året

Under september månad kom det 2.200 ensamkommande barn till Malmö. Det är fler än som kom under hela 2014. Och de här barnen hamnar under Malmö stads ansvar.

– Det är mängden barn som fått oss att trycka på knappen och utlysa riskläge 2, berättar Pär-Ola Klang. Fokus för oss nu är att se till att flödet på centralen fungerar. Därför har vi nu i veckan öppnat en cental ankomstplats utanför Malmö C. Det andra fokuset vi har är att ordna sovplatser till alla barn som kommer.

– Man måste ju ha planer för att klara av det här nu och även på lång sikt. Det arbetet tror jag inte att någon förvaltning eller myndighet skulle klara själv. Här behöver hela samhället ställa upp, menar Carina Nilsson (S) som är ordförande för sociala resursnämnden.

Räcker resurserna?

– Ja, det får vi se. Vi vet ännu inte vilket stöd vi får av staten som är ytterst ansvarig för flyktingmottagandet, men det är ju vi kommuner som har kompetensen att ta hand om barnen.

Ser inte ut att minska

Det kommer ungefär 100 ensamma barn per dygn till Malmö. Just nu diskuterar krisledningen bland annat att ta fram gymnastiksalar för att täcka de hundratals sovplatser som saknas till helgen.

– Vi har diskuterat gympasalar, bekräftar Pär-Ola, men vi vill hellre hitta långsiktiga lösningar. Vi har bildat en grupp som bara jobbar med att hitta lokaler.

Och som det ser ut nu finns det ingen prognos när läget kommer att lugna ner sig.

– Det är ju inte slut nästa vecka direkt utan det här kommer ju att fortsätta under en längre period. Det är de prognoserna vi får och som vi kommer att bygga en organisation efter i Malmö, säger Pär-Ola Klang.

– Förutsättningen för att vi ska klara det här är att fler kommuner i landet blir ankomstkommuner. Idag är det ett fåtal kommuner som Migrationsverket har sin verksamhet i och det måste spridas på fler kommuner, tycker Carina Nilsson.

Fakta olika krislägen

Krisläge 1: Störning

  Kan hanteras inom berörd förvaltning

Krisläge 2: Allvarlig händelse

  Kräver samordning av en central krisledning

Krisläge 3: Extraordinär händelse

  Drabbar många människor och stora delar av samhället

  Kommunstyrelsen blir en krisledningsnämnd

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.