Elisabeth Olhager står i läkaruniform framför en kuvös och tittar in i kameran.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Neonatalvården har utvecklats mycket de senaste åren – men Elisabeth Olhager känner samtidigt en kluvenhet. Hör mer av henne i videoklippet. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Fler för tidigt födda barn överlever

Uppdaterad
Publicerad

Barn födda i vecka 24 eller tidigare har större chans att överleva nu än vad de hade för 15 år sedan.

– Vi har blivit bättre på att upptäcka komplikationer, säger Elisabeth Olhager, verksamhetschef för barnkirurgin och neonatalvården på Skånes universitetssjukhus (Sus) i Lund.

Verksamhetschefen känner dock en kluvenhet till att barnen räddas.

– De behöver utstå mycket. Vi tar prover hela tiden, säger Elisabeth Olhager.

Att ett barn föds för tidigt innebär också att hjärnan inte hunnit utvecklas som hos ett barn som föds efter en fullgången graviditet.

ADHD och autism

En lugn miljö under barnets första tid i livet skulle ge hjärnan en chans att utveckla sig på ett bra sätt, enligt Elisabeth Olhager som hoppas att neonatalvården blir en lugnare plats för barnen i framtiden.

– Helst skulle man vilja att barnen får ligga hos sin mamma och pappa hela tiden, och att vi inte är där och pillar och rör och stör och gör olika saker hela tiden, säger Olhager.

I nuläget finns det för barn som föds för tidigt en ökad risk att bli diagnostiserad med ADHD eller autism senare i livet.

I videoklippet hör du mer från Elisabeth Olhager.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.