Fram till i juli var biljettkontrollanternas huvudsakliga uppgift att räkna antalet resenärer på tåg och bussar och föra statistik om trängsel till Skånetrafiken. Men i augusti ändrades fokuset till att främst kontrollera att resenärerna har giltiga biljetter.
– Det vi upptäckte då var att många inte hade betalat för sin resa, så vi fick göra en hel del kontrollavgifter. Men jag tyckte det gick över snabbt då resenärerna blev vana vid att se oss jobba igen, säger Mikael, biljettkontrollant på Skånetrafiken.
Synlighet ska minska fuskåkandet
Skånetrafikens biljettkontrollanter gör både uniformerade och civila kontroller på bussar och tåg. Vid civila kontroller som gjordes på stadsbussar under september saknade cirka 6 till 7 procent av resenärerna giltig biljett. En siffra som vanligtvis brukar ligga på mellan 1,5 och 2 procent. Skånetrafiken har sedan dess ökat antalet kontroller och idag utförs ungefär 6 000 kontroller per dygn.
– Vi ser ibland resenärer som hoppar av bussen när vi ska gå ombord. Och ibland händer det att resenärer som vill gå ombord på bussen får syn på oss och då väljer att ta upp mobilen och göra rätt för sig. Så vår synlighet har definitivt en påverkan på deras vilja att betala, säger Erik, biljettkontrollant på Skånetrafiken.
Se när Skånetrafikens biljettkontrollanter gör sitt jobb.