Foto: SVT Design

Fler skjuts ihjäl i Malmö än i Köpenhamn

Uppdaterad
Publicerad

Skjutandet på gator och torg ökar i landets tre storstäder och det är betydligt vanligare än i de nordiska huvudstäderna.

Detta enligt en undersökning som SVT Nyheter gjort. Under de senaste åren har fler skjutits ihjäl i Malmö än i centrala Köpenhamn.

Nya siffror som SVT Nyheter Skåne fått från polismyndigheterna visar att skjutningarna i Malmö ökat de senaste åren, då ingår alla typer av skjutvapen alltså även luftvapen. Samtidigt har Köpenhamn betydligt färre skottlossningar och ser en minskning.

Dödsskjutningar i storstäderna

Malmös polismästare Stefan Sinteus förklarar detta med att man har haft stora problem med kriminella mc-gäng, vilket den danska polisen arbetat med och fått lyckat resultat.

– Parallellt med detta har man haft en diskussion om förändrad lagstiftning, säger Stefan Sinteus.

Flest dödsskjutningar i Stockholm

Samma förklaring kommer också från Köpenhamns biträdande polischef Jörgen Bergen Skov. Han påpekar att den som grips för vapenbrott blir tvungen att sitta häktad tills domen och att de döms mellan 12 och 18 månaders fängelse.

– Det är mycket hårdare än i Sverige, säger Jörgen Bergen Skov.

Kriminalkommissarie Börje Sjöholm fyller på.

– Jag avundas den lagstiftning som den danska polisen får använda för att snabbt  få bort vapen och personer som bär vapen från gatan. Det har en avskräckande effekt, säger han.

Detta verkar vara ett svenskt problem för under de tre åren 2013 till 2015 sköts 21 människor ihjäl i Stockholm, 17 i Göteborg och sju i Malmö. I centrala Köpenhamn sköts sex människor ihjäl, tre i Oslo och två i Helsingfors.

”Hela samhället måste hjälpas åt”

Kriminologen Jerzy Sarnecki medger att SVT Nyheter har beskrivit denna negativa utveckling.

– Och jag tror att om ni gått ännu längre tillbaka så skulle ni fått en ännu tydligare bild av detta.

Men Jerzy Sarnecki tror mindre på vapenlagar och polisens olika metoder som förklaring och mer på segregationen. Han beskriver unga män som under ett tjugotal år vuxit upp i områden där utvecklingen gått åt fel håll på alla sätt.

– Fattigdom, sociala problem, skolresultat, arbetslöshet och låga inkomster.

Kriminalkommissarie Börje Sjöholm säger att polisen gör så gott de kan.

– Men det hjälper aldrig bara med repressiva insatser, det talas mycket om New York och nolltolerans, men då ska man komma ihåg att staden gjorde mycket annat som att bygga bort slumområden. Polisen måste göra sin del men det är hela samhället som måste hjälpas åt.

Skillnaden mellan Malmö och Köpenhamn gör Jerzy Sarnecki förbryllad eftersom utsatta områden finns på båda håll.

– Man skulle förvänta sig att utveckling var likartad i dessa båda städer. Jag kan inte svara på varför. Men det är en oerhört intressant fråga som bör undersökas.

* Malmö polisområde omfattar Malmö Stad  med 320.000 invånare samt Burlöv med 17.000 invånare Köpenhamns poliskrets omfattar 630.000 invånare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningar i storstäderna

Mer i ämnet