Mobilt bank-id används för att logga in på sin internetbank eller bekräfta sin identitet på andra sidor. Foto: Isabell Höjman/TT

14 dömda för bedrägerihärvan med bank-id

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer, i åldrarna 18-22 döms för grovt penningstvättsbrott i en omfattande bedrägerihärva med bank-id. Resterande elva döms för mindre allvarliga penningstvättsbrott.

Offren blev i många fall uppringda av en man som kallade sig Joakim Andersson och som uppgav att han jobbade på bankens säkerhetsavdelning.

Han fick offren att signera sina bank-id för inloggning i banken och det gjorde det möjligt för bedragarna att länsa kontot. När de utsatta senare gick in på sina konton kunde de se att stora summor pengar hade försvunnit från deras bankkonto via tjänsten swish som möjliggör pengaöverföringar via mobilnumret.

Misstänks ha lurat till sig 1,5 miljoner kronor

Under perioden från 12 januari fram till den 9 mars i år så ska 13 personer från hela Sverige ha blivit av med totalt 1,5 miljoner kronor.

Bedragarna är i åldrarna från 17 upp till 33 år och bor i olika delar av södra Skåne. En 22-årig man är inblandad i flera av bedrägerierna och han döms för grovt bedrägeri och urkundsförfalskning till två och ett halvt år i fängelse.

En 19-årig man döms även han för grovt bedrägeri och får ett år i fängelse. En 17-åring döms för grovt penningstvättsbrott till ungdomstjänst.

Telefonavlyssning ledde till biljakt

Polisen avlyssnade bedragarnas samtal under en tid och natten mellan 14 och 15 mars så kunde man spåra samtalen till en bil som var på färd mot en snabbmatsrestaurang i Lockarp. Efter en biljakt kunde bilen stoppas och tre män kunde gripas, däribland 22-åringen och 19-åringen som nu dömdes för grova bedrägeribrott.

Polisen kunde konstatera att den mobiltelefon som männen hade på sig hade använts för att ringa flera av bedrägerisamtalen.

Förväntas komma fler rättegångar

Domen, som meddelades i Malmö tingsrätt, är den första kring den här typen av bedrägerier.

Framöver väntas fler åtal väckas för bedrägerier på totalt över 100 miljoner kronor. Över 1 700 anmälningar har kommit in från hela landet om bedrägerier med bank-id sedan oktober 2017.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.