När Ystads kommun skulle bygga en cykelväg visade det sig att kommunens mark låg bakom en hög häck. Foto: SVT

Ledande politiker i Ystad utreds – använder kommunens mark som privat

Uppdaterad
Publicerad

En av Ystads tyngsta politiker anklagas för att olovligt utnyttja kommunal mark. Det handlar om kommunstyrelsens vice ordförande Gunilla Andersson (M) vars trädgård utvidgats med en häck som gör tomten större än den i verkligheten är.

När Ystads kommun skulle bygga en cykelväg visade det sig att kommunens mark låg bakom en hög häck. Bakom häcken bor två av Ystads tyngsta politiker, Gunilla (M) och Ingemar Andersson (M). Hon är vice ordförande i kommunstyrelsen och han är ordförande i kommunens hamnbolag och bostadsbolag.

– Det har sett ut så här sen 1893, säger Gunilla Andersson och berättar att paret vetat om att marken tillhör kommunen sedan de köpte huset för 20 år sen.

Hittade över 100 tomter

När kommunen började titta på flygfotografier visade det sig att det på över 100 platser finns kommunal mark som nyttjas av privata intressen. Flera politiker i Ystad är nu indragna i en utredning om hur kommunens mark används av privata intressen.

– Det vilar ett tungt ansvar på oss politiker att behandla våra medborgare på ett likvärdigt sätt, säger Kevin Rasmussen (S), som är en av kritikerna till hur markfrågan hanterats.

Ett annat exempel som ingår i utredningen är kommunens mark där det byggts padelbanor i Nybrostrand. Som SVT Nyheter Skåne tidigare berättat har en annan politiker, Fredrik Roxenius (M), i egenskap av tennisklubbens ordförande vägrat följa kommunens beslut om av avveckla padelverksamheten.

Anlitade advokatbyrå

En advokatbyrå anlitades i februari i år för reda ut juridiken kring annektering eller olovligt nyttjande av kommunal mark.

Kritiker anser att hanteringen av frågan har skötts dåligt och att den styrande treklövern med M, L och KD hemlighållit fakta.

– Plötsligt präglades frågan av privatintressen, egenintressen, säger Göran Göransson, som tidigare var med i den styrande treklövern, men som nu är politisk vilde i kommunstyrelsen.

Nu har advokatbyråns rapport presenterats för kommunledningen. Advokaten konstaterar att gamla avtal om nyttjanderätt kan sägas upp efter 25 år, att det är brottsligt att annektera mark och att det inte finns besittningsrätt även om nyttjandet pågått under en längre tid.

”Ta tillbaka all mark”

Advokatbyrån rekommenderar kommunen att ta tillbaka all mark, även den som kommunen inte har behov av, för att följa kommunallagens likabehandlingsprincip.

– Vi får se. Utredningen pågår och vi väntar att inom ett par veckor få det slutgiltiga förslaget, säger Per-Olof Lind (L), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

– Jag kan garantera att ingen hålls om ryggen. Det är viktigt att man behandlar alla lika utifrån den situation som råder på just det stället.

Gunilla Andersson (M) säger att hon inte försökt påverka utredningen och det kommande beslutet.

– Absolut inte. Jag har inte varit i kontakt med någon om detta, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.