En varg rör sig i närheten av Hästveda och Glimåkra. Foto: Privat

Varg rör sig i nordöstra Skåne – kan vara Snapphanen

Uppdaterad
Publicerad

Ett tiotal personer har ringt till länsstyrelsen i Skåne och sagt att de har sett en varg i närheten av Glimåkra och Hästveda i nordöstra Skåne.

– Det är många som har hört av sig och sagt att de har sett vargen. Det är sannolikt samma varg de har sett och det kan vara Snapphanen, säger Mikael Ringman, kommunkationsexpert på länsstyrelsen i Skåne.

Ett tiotal tips kom in till länsstyrelsen under tisdagen. En person i Hästveda såg den genom sitt fönster och tog en bild när familjens hund står och tittar på vargen ute på skogsvägen.

Vargen går att spåra

En spårare från länstyrelsen har på onsdagen funnit vargurin.

– Det kan gå att identifiera vargen med hjälp av urin men vi vill hellre hitta skit, säger Tom Espgård, som arbetar med jakt- och viltfrågor på länsstyrelsen.

Snapphanen blev kändis

Det finns omkring 355 vargar i Sverige, enligt Naturvårdsverkets inventering 2016/17. Varghanen, som fick namnet Snapphanen, har synts i norra Skåne från och till sedan 2014. Han har även rört sig i Småland.

– I höstas såg de en varg i Ryd i Kronobergs län och den kan mycket väl vara Snapphanen, säger Mikael Ringman.

Snapphanen är en skygg varg och det finns inga rapporter om att den har rivit får eller skadad andra djur.

– Han verkar klara sig på det vilda som finns i skogen, säger Mikael Ringman.

Vargstammen i Sverige:

Sverige delar vargpopulation med Norge men flesta finns i Värmland, Dalarna, Örebro, Gävleborg, Västmanland och delar av Västra Götaland. Vargstammens ökning under de senaste åren har medfört att vargen sprider sig över landet.

Vargen ansågs vara utrotad i Sverige på 1970-talet men 1977 dök den upp i Norrbotten och efter ett par år i Värmland. De invandrade vargarna har kommit från den finsk-ryska vargpopulationen, visar DNA-analyser.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.