Polisen på plats vid Barsebäcks kärnkraftverk i Skåne efter larm om drönare på lördagskvällen. Foto: Johan Nilsson/TT

Nya drönarlarm över Skåne – stridsflyg har observerats

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagskvällen kom ytterligare drönarlarm efter observationer runt det nerlagda kärnkraftverket Barsebäck. Flera personer i Skåne såg även lågt flygande plan under kvällen, enligt Aftonbladet.

Försvarsmakten bekräftar att det var deras rutinflygningar.

Under lördagskvällen vittnade personer till tidningen att de sett och hört stridsflygplan flyga över delar av Skåne. Det kom även in nya drönarobservationer runt det nerlagda kärnkraftverket Barsebäck.

Enligt Marie Tisäter, vakthavande kommunikatör på Försvarsmakten finns det ingen anledning till oro, utan flygningar som dessa utförs konstant.

– Vi har bedrivit verksamhet inom den ordinarie ramen, säger Marie Tisäter från Försvarsmakten.

Drönarobservationer

De nya drönarobservationer runt det nerlagda kärnkraftverket Barsebäck kom vid 20-tiden på lördagen, enligt TV4 Nyheter som var först med att rapportera om händelsen.

– Vi kommer att upprätta en anmälan gällande gårdagskvällen också, men i nuläget finns ingen fastställd rubricering, säger Sara Andersson, presstalesperson vid polisen region syd, på söndagen.

Två tidigare anmälningar har gjorts, en gällande brott mot skyddslagen och en gällande brott mot luftfartslagen efter drönarobservationerna vid skyddsobjekt i Skåne under natten till lördag.

Vanlig typ av larm

Sara Andersson säger att det inte är ovanligt att polisen får in den här typen av larm. Oftast visar det sig vara privatpersoner som flyger eller att det rör sig om polisens egna drönare.

– Vi har haft drönarobservationer i flera år nu, men i detta fallet har vi inte kunnat skriva av det på det viset utan man kommer utreda det vidare, säger Sara Andersson.

– Det rör sig inte om en synvilla och vi har ingen anledning att misstro vittnena som ringt in.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.