Det flytande kärnkraftverket passerade skånekusten under torsdagen. Foto: Johan Nilsson/TT

Flytande ryskt kärnkraftverk passerar Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Ett flytande ryskt kärnkraftverk med slutdestination Murmansk vid Ishavet i nordvästra Ryssland passerade under torsdagsmorgonen Simrishamn.

Kärnkraftverket Akademik Lomonosov bogseras just nu på en pråm genom Östersjön. Sedan ska den vidare upp längs den norska kusten för att slutligen stationeras i Murmansk i nordvästra Ryssland där det ska leverera ström till isolerade samhällen.

Under torsdagen passerade kärnkraftverket mellan Simrishamn och Bornholm.

– Om man står strax söder om Simrishamn när fartyget åker förbi finns det möjlighet att skymta det, säger Håkan Busck vid Kustbevakningen.

I drygt två dagar kommer kärnkraftverket hålla till i närheten av Skåne. Därefter ska fartyget bogseras genom Stora Bält.

– Fartyget färdas mycket sakta och väntas åka under Stora Bältbron fredag kväll.

Har väckt oro

Kärnkraftverkets färd genom Östersjön har varit omdiskuterad och Greenpeace har bland annat kallat kärnkraftverket Akademik Lomonosov för ett ”flytande Tjernobyl”.

Valdemar Lindekrantz, kommunikatör på Kustbevakningen, menar att det inte råder någon fara när fartyget åker längs den skånska kusten.

– Bogseringen är ju tillåten, vi har ingen roll i detta och det är inget aktivt kärnbränsle ombord. Vårt uppdrag är miljöräddning till sjöss och eftersom det inte finns någon överhängande risk för utsläpp gör vi inga speciella insatser, men vi har alltid beredskap ifall det skulle ske en kollision eller grundstötning, säger Valdemar Lindekrantz.

Även Håkan Busck menar att bogseringen av det flytande kärnkraftverket går som det ska.

– De följer vanliga sjötrafikregler, inga konstigheter. Det är en helt normal passage, men ett udda objekt, säger han.

Följ det flytande kärnkraftverket rutt längs den skånska kusten här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.