Jenny Svensson och Martin Bauhn från Föräldraföreningen mot narkotika. Foto: SVT

Föräldraföreningen mot narkotika: ”Vissa unga tror att tramadol är ofarligt”

Uppdaterad
Publicerad

Varje vecka utför Föräldraföreningen mot narkotika 170 drogtester på unga i Malmö.

– Tramadol och cannabis är en väldigt vanlig kombination, säger Jenny Svensson från föreningen.

Det tar fem minuter att se vilka droger som finns i kroppen hos den som gör ett drogtest hos Föräldraföreningen mot narkotika, FMN, i Malmö. Många kommer själva, andra tillsammans med en förälder eller med personal från socialtjänsten.

– När vi testar unga hittar vi oftast cannabis och tramadol. De är från tolv år och uppåt, säger Jenny Svensson.

Tramadolmissbruket i Malmö

Missuppfattning om tramadol

De som gör ett drogtest hos FMN får vara anonyma när de lämnar urinprov för att se vilka preparat som finns i kroppen. De som efteråt vill prata med personalen kan göra det i ett samtalsrum som finns i lokalen i stadsdelen Lorensborg i Malmö.

– De som kommer hit mer än en gång och får förtroende för oss berättar gärna hur de har det. Min uppfattning är att den psykiska ohälsan bland unga har ökat, säger Jenny Svensson, som har lång erfarenhet av arbete inom FMN och dessförinnan inom kriminalvården.

En erfarenhet hon delar med sin kollega Martin Bauhn.

– Min uppfattning är att missbruket av tramadol har ökat och ibland får man höra från ungdomar att tramadol inte kan vara farligt eftersom det är en medicin.

Vad svarar du då?

– Alla läkemedel har ju biverkningar så har man inte diagnosen ska man inte ta ett läkemedel oberoende av vad det är för någonting, säger Martin Bauhn.

I klippet ovan kan du se hur ett drogtest hos FMN går till.

Föräldrar Mot Narkotika

Föräldrar Mot Narkotika, FMN, är en ideell förening som arbetar med rådgivning och stöd till anhöriga som lever med drogproblem i sin närhet. Personalen håller föreläsningar om droger och missbruk på skolor, företag, i föreningar och på föräldramöten.

FMN har rådgivning och gör drogtester i Malmö och Trelleborg. I Båstad har FMN en kontaktgrupp.

Källa: https://www.fmn.nu/fmn-i-skane/

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tramadolmissbruket i Malmö

Mer i ämnet