Följ med till Annas prunkande trädgård i Bjärsjölagård

Uppdaterad
Publicerad

Anna Gunnert utanför Sjöbo i Skåne är en av många trädgårdsägare som på söndagen öppnade grinden för besökare till sin privata trädgård: Blå Porten i Bjärsjölagård.

Anna Gunnerts trädgård är en del av arrangemanget Tusen Trädgårdar som ordnas vartannat år runt om i landet. Tanken är att trädgårdsintresserade ska få tillfälle att träffas, utbyta erfarenheter och inspirera varandra. Förutom privata trädgårdar ingår även stadsparker, kyrkogårdar, plantskolor och kolonilotter.

I år visas över 4 200 trädgårdar upp, prunkande platser där det både blommar och kvittrar.

Träd som ger bär

Trädgården i Bjärsjölagård tog Anna Gunnert över tillsammans med maken sommaren 2009. Sedan dess har de planterat och planterat.

Till exempel rosorna Blanc Double de Coubert, Romance, New Dawn, Iceberg, Mme Hardy, Mme Plantier och Karen Blixen. En näckros kallad Pygmea Alba och en praktmagnolia. En buskpion vid namn Rocks Varietet samt kaprifol, blåregn och mullbär.

– Jag har haft ett mullbärsträd i 13 år som aldrig blommat, men nu kommer bären. Äntligen. Jag höll på att ge upp, säger Anna Gunnert.

Under 1700-talet gjordes försök att odla mullbär i större skala. Stränga vintrar och sjukdomar gjorde att man övergav dessa tankarna. Detta gav dock bär efter 13 år i Anna Gunnert`s trädgård. Foto: Johan Dernelius/SVT

Började byta skott

Trädgården är ursprungligen från 1940-talet inspirerad av självförsörjningens ideal.

I det stora päronträdet klättrar klematisen Summer Snow. Klippta ligusterhäckar bildar rum, åldrande fruktträd skänker skugga. Fruktträden är ympade med många olika sorter.

– I stället för att starta en syjunta, var vi några som startade en ”ympjunta” där vi testar oss fram och byter skott med varandra, säger Anna Gunnert.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.