Chamdin Alnader jobbade som Foodora-bud under ett år och Muhammed Quadeer är just nu nöjd med sitt jobb på Foodora. Foto: SVT

Två bilder av jobbet som Foodora-anställd

Publicerad

Åsikterna om Foodoras arbetsvillkor går isär. SVT Nyheter Skåne har pratat med ett mopedbud och ett före detta bilbud på det kritiserade matleverensföretaget.

– Det är ett bra jobb, ett riktigt bra jobb. Ingen stress och ingen som säger till mig skynda, säger Muhammed Quadeer.

Han kom hit från Pakistan för ett och ett halvt år sedan och jobbar som mopedbud för Foodora sedan ett år tillbaka. För att få ihop det ekonomiskt jobbar han ibland extra i köket på en restaurang på kvällstid.

Chamdin Alnader från Syrien jobbade ett år som bilbud för Foodora, men delar inte Muhammed Quadeer åsikt om anställningen.

– Jag kände mig alltid stressad över att få in tillräckligt med pengar.

Sökte över 500 jobb

Chamdin Alnader kom hit som flykting från Syrien 2014, lärde sig svenska och utbildade sig till barnskötare. Men efter att ha skrivit och fått nej på över 500 jobbansökningar så började han arbeta för ett elsparkcykelföretag. Efter ett år lämnade Chamdin Alnader företaget eftersom han tyckte att han tjänade för lite, och bytte till Hungrig som snart blev uppköpt av Foodora.

Under året han jobbade på Foodora var lönen 40 kr per order han plockade upp. 

– Man hann inte mer än en order i timmen, plus att man betalade bensin och ersättning för bilen, säger Chamdin Alnader.

Första jobbet i Sverige

För mopedbudet Muhammed Quadeer är jobbet på Foodora hans första i Sverige. 

– Det är min egen moped och jag betalar själv bensin. Men bensinen en hel dag kostar bara runt 20 kronor, så det är inget.

Före detta bilbudet Chamdin Alnadar menar att han skulle ha fått in mer pengar om han gick på socialbidrag än att jobba som bilbud på Foodora, men att han inte ville det. Han ville göra rätt för sig.

– Vi invandrare har tappat hoppet på att få jobb. En stor anledning till att vi jobbar för Foodora eller andra liknande företag är att vi inte får chansen att jobba för någon annan, säger Chamdin Alnadar.

Foodora menar att de flesta av de anställda i Skåne är nöjda med sin arbetssituation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.