Sussi Sundblad är rektor på skolan i Malmö som spärrades av både i torsdags och fredags efter att sprängmedel påträffats på skolgården. Foto: SVT / Privat

Rektorn på avspärrade skolan: ”Vi hade kunnat agera tidigare”

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrar med barn på Monbijouskolan fick information om att det funnits sprängmedel på skolan först på fredag eftermiddag . – Vi hade kunnat gå ut med informationen tidigare, säger skolans rektor Sussi Sundblad.

Flera föräldrar berättar för SVT Nyheter Skåne att de fick information om händelserna med sprängmedel på skolan antingen från sina barn, via sociala medier eller andra medier. Det skulle dröja länge innan informationen kom från skolan.

– Det är oerhört trist att få läsa om en händelse på sociala medier och att ingen information går ut till oss föräldrar, säger Paula Skog, mamma till barn som går på skolan.

”Fick inget svar”

Förutom bristfällig information upplever hon att skolan inte tagit händelsen på allvar. Hon tycker det är anmärkningsvärt att hon som mamma får information av sin 6-åriga son och inte av skolan.

Paula Skog fick inget svar när hon ringde skolan och ville ha information. Foto: Privat

– Jag ringde alla telefonnummer som fanns men fick inget svar, så jag fick panik. Sedan fick jag slutligen kontakt med rektorn som bekräftar vad min son sagt, att de måste hålla sig inomhus på grund av ett farligt föremål.

”Hade kunnat gå ut tidigare”

Information om händelsen gick ut via mail till alla föräldrar först klockan 14.30 på fredagseftermiddagen när ytterligare ett misstänkt föremål hittats på skolgården.

– Innan vi har hunnit få koll på situationen, på vilket sätt och hur vi ska ge information utan att piska upp någon oro så tar det tid. Vi vill heller inte gå ut med felaktig information, säger skolans rektor Sussi Sundblad.

Hon upplever att skolan agerat rätt i stort under både torsdagen och fredagen, med ett undantag.

– På torsdagen prioriterade vi att ringa till föräldrar som hade sina barn i verksamheten för att tala om att vi hade det bra. Men, den generella informationen hade kunnat gå ut med tidigare, säger Sussi Sundblad.

Anledningen var att de utifrån polisens information inte bedömde situationen som akut.

– Det är klart att det är uppseendeväckande och oroväckande, men hade det varit en livshotande händelse hade vi självklart agerat på ett annat sätt, säger Sussi Sundblad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.