• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Enligt den svenska skollagen kan man i vissa fall få hemundervisning i Sverige. Det kallas då för särskild undervisning. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Förening kämpar för hemundervisning i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrarna till de fyra barn som omhändertagits förra året i en by på Österlen, säger sig ha hemundervisat sina barn via en amerikansk internetskola, något som Ystad kommun inte har kunnat styrka.

I Sverige finns det en förening som arbetar för rätten till hemundervisning.

Riksorganisationen för Hemundervisning i Sverige, ROHUS, beskriver sig på nätet som en intresseförening för hemundervisande familjer i Sverige.

Enligt ROHUS innebär hemundervisning att ”föräldrarna ansvarar för sina barns undervisning”. Rörelsen hämtar inspiration från USA och den amerikanska föreningen HSLDA (Home School Legal Defense Association).

De isolerade barnen i Ystads kommun

På sin hemsida uppger den svenska föreningen att den är ”en religiöst och partipolitiskt obunden demokratisk förening”. Långsiktigt vill ROHUS verka för att ”åter göra hemundervisning laglig i Sverige”.

Kände inte till Ystadsfallet

Föreningens ordförande Marita Sandberg känner inte alls till fallet med familjen i Ystad.

Hur lämplig är du att undervisa i samhällskunskap om du inte tar del av nyheter?

– För tillfället undervisar jag inget av mina barn, de är stora. Jag har haft hur mycket som helst att göra i veckan och inte hunnit lyssna på radio och läsa tidningar, säger Marita Sandberg.

Hon själv ser stora fördelar med hemundervisning och menar att inlärning framför allt har med anknytning att göra.

Riskerna med att bedriva skola hemma om en familj är dysfunktionell, kommenterar hon så här:

– Om en familj som är dysfunktionell får bedriva hemundervisning, är det i så fall socialtjänsten som inte fungerar.

Marita och hennes man som är chaufförer till yrket, har sex barn och bor på Öland. Den äldste sonen gick i skolan, de andra fem barnen har fått hemundervisning, främst på lågstadiet och mellanstadiet.

– När barnen inte går i skolan utan undervisas hemma, har man allas ögon på sig. Vi har fått viten och flera besök av socialtjänsten, men de har aldrig hittat något fel på vår familj, säger Marita Sandberg, ordförande i ROHUS.

Fond för brott mot skolplikt

Föreningen samlar även in pengar via en fond till hemundervisande familjer som fått viten för att de enligt kommunerna har brutit mot lagen om skolplikt genom att inte skicka sina barn till skolan.

Ni samlar in pengar till familjer som begår lagbrott. Hur försvarar du det?

Vi tolkar inte det som ett lagbrott. Om man läser Europakonventionen så står det att man har rätt att välja en utbildning till sina barn som stämmer med ens egna religiösa och filosofiska övertygelser. Det är det svenska rättssystemet som gör en feltolkning, säger Marita Sandberg.

Föreningen ger också råd till svenskar som vill hemundervisa.

Enligt ROHUS handlar de flesta förfrågningarna som kommer in om hur man gör för att ”gå i exil” och hemundervisa utomlands, framförallt i Norden. Föreningen skriver bland annat att Åland blivit ”en tillflykt” för hemundervisande familjer.

– Det är svårt att säga exakt hur många medlemmar vi har i föreningen just nu. Många vill inte skylta med att de bedriver hemundervisning och många har flyttat utomlands, till Åland, USA, England och Danmark, säger Marita Sandberg.

Kritisk mot svenska myndigheter

På sin hemsida nämner föreningen en familj som hemundervisar i Sverige idag. Föreningen uppger att den undervisningen sker under viteshot samt att familjen har genomgått två socialutredningar.

– Jag vet att det finns åtminstone fem familjer till som har hemskolning och troligen finns det ännu fler. Flera av dem blir jagade av sina kommuner och socialt utredda. Det är en jobbig karusell att hamna i, säger ROHUS ordförande Marita Sandberg, till SVT Nyheter Skåne.

ROHUS är kritisk till det svenska myndighetsutövandet och kommenterar situationen för de som hemundervisar på följande sätt på sin hemsida:

”Socialtjänsten används i hemundervisningssammanhang som en slags politisk polis – man hittar inga fel på familjen men den som gör orosanmälan på detta sätt kan skrämma familjen till lydnad. Men säkert finns flera familjer som dock inte vill avslöja sig, ens för ROHUS, på grund av rädslan för viten och socialtjänst, vilken tyvärr är befogad.”

Särskild hemundervisning i Sverige

Enligt den svenska skollagen kan man i vissa fall få hemundervisning i Sverige. Det kallas då för särskild undervisning och gäller för elever som inte kan delta i det vanliga skolarbetet under en längre tid på grund av sjukdom eller av andra liknande skäl. Undervisningen ska då ske antingen på ett sjukhus eller i hemmet och ska så långt det är möjligt motsvara den undervisning som eleven inte kan delta i.

Bara i undantagsfall kan elever få undervisning i hemmet av andra anledningar än att de är sjuka, men då bara för kortare tid, förutsatt att det går att få tillräcklig insyn i undervisningen och att det finns synnerliga skäl.

Kommunen (eller styrelsen för fristående skolor) ansvarar för att eleven sedan får en korrekt utbildning hemma.

Källa: Skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De isolerade barnen i Ystads kommun

Mer i ämnet