Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elin Blom, konsultchef på Unicus i Malmö, menar att personer med autism väljs bort på grund av okunskap. Foto: Hamza Ftouni/SVT

Företagets idé för att lösa bristen på arbetskraft: Hyra ut konsulter med autism

Publicerad

Det råder brist på arbetskraft i hela landet. Arbetsgivare inom flera branscher säger att det är svårt att hitta personal.

Men det finns de som skulle kunna arbeta men som inte släpps in på arbetsmarknaden. Till den gruppen hör personer med autism.

– Det finns många personer som har mycket att bidra med och det är synd att de inte får förutsättningar att göra det, säger Elin Blom, konsultchef på Unicus i Malmö.

Hennes företag har som affärsidé att hyra ut IT-konsulter med autism. De finns på flera platser i landet.

Bristen på arbetskraft i Sverige

Fler får diagnoser

Allt fler diagnostiseras med adhd och autism, bland annat på grund av ökad kunskap. Hela samhället behöver bli mer inkluderande för att personerna ska få bättre förutsättningar och livskvalitet, tycker Socialstyrelsen. Men många arbetsgivare väljer bort personer med en diagnos som autism när de ska anställa.

– Man kanske inte har den kunskapen eller kompetensen som man behöver för att ta tillvara på våra målgrupp och deras förmågor, säger Elin Blom, konsultchef på Unicus i Malmö.

Högutbildade personer

Personer med adhd har ofta svårt med uppmärksamhet och impulskontroll, medan personer med autism har svårt med social kommunikation och att hantera förändringar, enligt Socialstyrelsen.

– Vår erfarenhet är att de ofta är en stor tillgång med många kvalitéter som är bra på en arbetsplats men alla kanske inte vill prata om väder och vind under lunchen utan vill sitta ensam, säger Elin Blom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bristen på arbetskraft i Sverige

Mer i ämnet