Salomon Schulman blev 76 år. Foto: Hans Larsson/SVT

Författaren och läkaren Salomon Schulman är död

Uppdaterad
Publicerad

Barnpsykiatern och författaren Salomon Schulman har avlidit. Han jobbade i många år också som översättare och var en centralgestalt i den svenska jiddischkulturen.

Salomon Schulman föddes i Malmö 1947 av polska föräldrar som överlevt Förintelsen. Han utbildade sig till barnpsykiater och jobbade som sådan under många år.

Utöver det skrev han ett flertal böcker om bland annat judisk kultur, religion och språk. Han föreläste i jiddisch och jiddischlitteratur på Lunds universitet och översatte också en rad böcker och sångtexter från språket. Hans senaste bok ”Käre Moyshe! Käre Schloyme!” kom 2018 och är en brevväxling mellan honom och vännen Mose Apelblatz om deras respektive familjer.

DN var först att berätta om Salomon Schulmans död. Judiska församlingen i Malmö bekräftar för SVT Nyheter Skåne att han gått ur tiden.

”Ekvilibrisk med glimten i ögat”

– Salomon Schulman betydde mycket för judisk kultur och framför allt jiddisch i Sverige. Hans krönikor och texter om minnet av Förintelsen och om hans uppväxt i Malmö är starka och träffande, skriver judiska församlingens Fredrik Sieradzki till SVT.

– Jag minns honom själv framför allt som en språklig ekvilibrist med glimten i ögat. Han bjöd rikligt på en stor portion judisk humor och självironi.

Salomon Schulman blev 76 år.

Så här berättade Salomon Schulman om sin sista bok när den kom ut:

Man i svart hatt och vitt skägg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Salomon Schulman gav 2019 ut en bok med brevväxlingen med vännen Mose Apelblats om deras uppväxt i två familjer i skuggan av Förintelsen. Foto: Hans Larsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.