På onsdagen uppmärksammas årsdagen av Kristallnatten, dagen då den nazistiska förföljelsen och förintelsen av judar inleddes i stor skala. Vid attacken under natten mellan den 9:e och 10:e november 1938 dödades ett fyrtiotal judar, fler än 30 000 greps och deporterades, tusentals butiker slogs sönder och synagogor brändes.
Judiska församlingen i Malmö har inför årets minnesdag valt att för första gången på tio år själva hålla i ett arrangemang. Församlingen anser att kärnfrågan – minnet av den judiska erfarenheten och det antisemitiska hatet – hamnat i skymundan för politiska budskap.
– Under flera år har vi sett hur dagen har kidnappats av ganska extrema grupper. De har använt dagen för att föra fram politiska budskap. Grunden försvinner och suddas ut, säger Jehoshua Kaufman vid Judiska församlingen.
”Vänd inte bort blicken”
Kan du vara mer konkret i hur ni menar att dagen ”kidnappats”?
– Googla på det här, så ser du att det är grupper från vänstern och extremvänstern som hållit i många av manifestationerna de senaste åren, under budskap som att exempelvis ”stoppa rasismen”. Men ger man inte en bakgrund till minnesdagen, då faller budskapet platt, säger Jehoshua Kaufman och fortsätter:
– Det viktigaste är att människor inte får vända bort blicken. Kristallnatten var, förutom ett sätt att förtrycka den judiska befolkningen, också ett sätt för nazisterna att se hur långt det tyska folket var beredda att gå. Många vände bort huvudet eller deltog medan omvärlden ryckte på axlarna. Det är budskapet: Vi får inte bli passiva. Vi måste vara aktiva och agera.
På vilket sätt?
– Alla måste agera om de hör någon prata eller uttala sig negativt om andra grupper. Man kan inte rycka på axlarna när man hör ungdomar, någon i en taxi eller folk på middagar uttala sig så. Förändring börjar i det lilla. Om man bortförklarar med att säga ”det där är bara prat” – det är då det börjar.
Flera talare
Under de senaste åren har antisemitiska påhopp i Malmö uppmärksammats vid en rad tillfällen. Vad är betydelsen att ni genomför arrangemanget där?
– Jag tror att detta har betydelse överallt. Det är oroliga tider i världen. Men i Malmö har vi ett speciellt bekymmer, med båda extrema vänster- och högerströmningar. Vi vanliga människor måste agera och säga ifrån, säger Jehoshua Kaufman.
Manifestationen i Malmö inleds klockan 19.00 på Stortorget. Arrangörerna hoppas att mellan 300 och 400 människor deltar.
Talar gör bland andra Lea Gleitman, överlevande från Förintelsen och koncentrationslägret Bergen-Belsen, Siavosh Derakhti och kommunalrådet Andreas Schönström (S).