I en studie förra året kunde forskargruppen vid Lunds universitet se att det fanns en obalans i tarmfloran hos gravida med havandeskapsförgiftning jämfört med friska gravida.
Obalansen innebar att ”dåliga” bakterier hade ökat på bekostnad av de ”snälla” bakterier.
– Det vi tror händer är att en förändrad tarmflora ökar inflammationen hos patienten vilket kan öka risken för havandeskapsförgiftning, säger Sofie Meijer, ST-läkare i obstetrik och en av forskarna bakom studien.
Tillför snälla bakterier till tarmen
Nu vill forskarna se om det går att minska risken att få havandeskapsförgiftning genom ett tillskott av mjölksyrebakterier, probiotika. I studien ska 150 gravida kvinnor få antingen ett preparat bestående av fem olika mjölksyrebakterier eller placebo.
– De här mjölksyrebakterierna har visat sig ha bra effekt vid IBS och kronisk trötthetssymptom som delar vissa mekanismer med havandeskapsförgiftning, säger Sofie Meijer.
Fler för tidigt födda barn
Havandeskapsförgiftning är en allvarlig komplikation under graviditeten och drabbar ungefär tre till sju procent av alla gravida. I värsta fall kan det leda till att kvinnan dör.
Idag finns inget botemedel.
– Det enda vi kan göra idag när symptomen har brutit ut är att förlösa, vilket leder till fler prematura förlossningar, säger Sofie Meijer.
Fakta havandeskapsförgiftning
Havandeskapsförgiftning (preeklampsi) drabbar 3–7 procent av alla gravida, vilket motsvarar cirka 8,5 miljoner kvinnor globalt varje år och omkring 5 000 kvinnor i Sverige.
Preeklampsi kännetecknas av högt blodtryck efter graviditetsvecka 20, i kombination med protein i urinen eller andra tecken på organpåverkan. Kvinnor som haft preeklampsi löper ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar senare i livet.
Vanliga symptom är huvudvärk, bröst- eller buksmärtor, synstörningar, snabb viktuppgång och svullnad. Barnets tillväxt kan försämras i livmodern på grund av en försämrad funktion i moderkakan. Vid svåra former kan hjärnan påverkas, vilket kan leda till kramper eller stroke.
Källa: Lunds universitet