Sojabönor har blivit en populär ingrediens i sallader och används i produkter som tofu och sojabaserad glass. Men i princip alla sojabönor importeras från Sydamerika, Kina och Italien.
Forskaren Fredrik Fogelberg på Institutet för jordbruks- och miljöteknik försöker lägga grunden till en svensk produktion av sojabönor.
”Känns dumt att köpa fryst från Asien”
– I dag vet man inte riktigt hur de bönor som vi äter har odlats, vilka bekämpningsmedel som använts, om man har bevattnat med avloppsvatten eller om sojabönorna odlats i närheten av tung industri, säger Fogelberg till SVT Nyheter.
En svensk produktion skulle ge ökad kontroll och minskade transporter.
– Det känns lite dumt att vi ska köpa frysta grönsaker från Asien när det är en produkt som vi skulle kunna odla i Sverige eller Baltikum, säger Fredrik Fogelberg.
Tveksamt klimat
Utanför Borrby på Österlen bedriver Institutet för jordbruks- och miljöteknik odling på försöksfält för att hitta lämpliga sorter som kan passa det skånska klimatet.
Försök att odla sojabönor har pågått i några år i Sverige, men det här är första gången man försöker ta fram en färsk sojaböna.
– Klimatet är en utmaning. Vi har haft en kall vår och sojabönan vill ha det varmt och skönt, säger Fredrik Fogelberg.
Sådden skedde sent i år och plantorna är ännu ganska små. Skörden sker i augusti-september men kommer inte att bli jättestor i år på grund av det kyliga vädret.
Tror på lönsamhet
En annan utmaning för Fredrik Fogelberg och hans forskarkollegor är att hitta någon som vill kommersialisera produktionen av sojabönor.
Trots klimatet är han övertygad om att det går att bygga upp en lönsam produktion av sojabönor, både för försäljning och självplockning.
– Jag gissar att det tar tre-fyra år innan vi har en produktion av färska sojabönor i Sverige, säger Fredrik Fogelberg, forskare på Institutet för jordbruks- och miljöteknik.