Att punktbevaka Malmös cirka 200 gängkriminella skulle kräva mångdubbelt fler poliser än vad som idag är anställda i polisområdet. Foto: TT, SVT

Forskaren om punktmarkering: ”Praktiskt omöjligt”

Uppdaterad
Publicerad

Att helt stoppa skjutningarna i Malmö genom att punktmarkera alla gängkriminella hade krävt tusentals nya poliser som inte finns. Istället måste polisen förlita sig på andra metoder.

Enligt polisen finns det cirka 200 gängkriminella i Malmö i löst sammansatta grupperingar.

Skulle det vara möjligt att följa vartenda steg som de gängkriminella i Malmö tar i avsikt att förhindra nya våldsdåd?

Våldet i Malmö

När SVT Nyheter ställer frågan till Manne Gerell, forskare vid Malmö universitet, får vi svaret att det inte är realistiskt. Det skulle krävas enorma polisiära resurser.

– För att övervaka en person dygnet runt noggrant skulle det kanske krävas 20 personer som jobbar heltid, säger Manne Gerell.

Resten är matematik. 200 gängkriminella i Malmö som polisen skulle behöva följa överallt. 200 gånger 20 är lika med 4000 poliser.

– Ur mitt perspektiv är det resursmässigt omöjligt. Det är praktiskt omöjligt och det finns bättre sätt att använda resurserna, säger Manne Gerell.

Arbetstidsreglerna kräver 36 poliser per individ

Polisområde Malmö har idag 800 poliser anställda. Mattias Sigfridsson, biträdande polisområdeschef, menar att Gerells uppskattning snarare är i underkant.

– Om vi jobbar över längre tid med dold spaning och ska följa arbetstidsreglerna krävs mer folk än så. Minst 36 personer per individ som vi spanar på. Och då kan ingen vara sjuk eller gå på utbildning, säger Mattias Sigfridsson.

Att punktmarkera varje gängkriminell individ i Malmö skulle kräva att polisstyrkan i Malmö ökades med 7200 poliser.

Istället blir det andra metoder som ska motverka gängskjutningarna i Malmö.

Ska testa amerikansk metod

Till hösten ska Malmöpolisen testa den amerikanska metoden Group Violence Intervention. Något som Manne Gerell välkomnar.

– Det är ett sätt att med ganska begränsade resurser rikta in sig på dem som driver våldet i Malmö. Vi kan sätta press på dem att lugna sig för att minska våldet, säger Manne Gerell.

Metoden går ut på att man kallar till sig brottsaktiva och gör klart för dem att ökade kontroller väntar om våldet fortsätter. Samtidigt finns socialtjänsten tillgänglig för att erbjuda hjälp. Metoden kombineras också med ett moraliskt tryck där brottsaktiva konfronteras med en anhörig till ett brottsoffer.

– Det kan få en dämpande effekt. I de flesta fall kommer man att skjuta ändå, men om man lyckas förebygga en skjutning så förebygger man också hämnd, och hämnd på hämnd, säger Manne Gerell.

Group Violence Intervention har ännu inte prövats någonstans i Sverige, men har testats med framgång i flera amerikanska städer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldet i Malmö

Mer i ämnet